cloud computing, ofwel: de horizon van ICT?

© B2B Contact
bron: B2B Contact.nl

Op het ondernemersplatform B2B Contact.nl las ik een tijdje geleden een bericht over cloud computing. Dat wordt daar als volgt omschreven: “Met cloud computing heeft u geen ict-gedoe meer, zijn de functies 24 uur per dag en zeven dagen per week altijd en overal beschikbaar, kunt u samenwerken en informatie delen wat resulteert in een enorme productiviteitswinst en integreert u software zonder gedoe zodat u optimaal kunt profiteren van nieuwe mogelijkheden. Ondernemers geven aan dat cloud computing minder directe it-kosten met zich meebrengt en de operationele kosten verlaagt.”
Een reactie op de blogpost meldt: “Het mooiste is nog dat de oplossingen door cloud computing eenvoudig te integreren zijn met andere systemen. Vergelijk het maar met een i-google (startpagina van google). Een portal/ pagina waar je al je applicaties wilt zien in een oogopslag. Meteen overzicht en grip op zaak.”

Vervolgens worden 7 begrippen van cloud computing (het vakjargon) nader toegelicht in heldere bewoordingen. Zoals SAAS, Software as a Service, waarbij een applicatie via een interface naar een enorme hoeveelheid klanten gestuurd wordt.
Reden dat dit bericht bij mij weer actuele waarde kreeg, was een gesprek tussen mensen van de ICT afdeling van de AHK (Amsterdamse Hogeschool van de Kunsten) en docenten van de Reinwardt Academie. Daarin werd opgemerkt dat ICT, hoewel aanvankelijk toegerust met een voortrekkersrol en improvisatietalent, tegenwoordig vaak de remmende factor vormt. Procedures (toestemming en implementatie) duren hierdoor (onnodig) lang. ICT wil beheersbaarheid en controle (en wordt daar ook op afgerekend), waar anderen, de voortrekkers van nu (web 2.0 adepten) graag openheid en ‘ongecontroleerdheid’ verlangen.

Ik denk dat daar geen eenduidig antwoord op is. Om te beginnen zouden cursussen web 2.0 voor ICT afdelingen geen slecht idee zijn, maar dan vanuit de optiek van communicatie, social networking, conversatie, participatie, co-creatie en niet vanuit de optiek van techniek, software en applicaties. Vervolgens dient duidelijk gemaakt te worden wat de winst kan zijn van ICT afdelingen om nieuwe wegen te bewandelen, bijvoorbeeld open source en cloud computing en dat ze daarin juist weer de autoriteit kunnen zijn en opnieuw een voortrekkersrol kunnen opeisen. En meer informeel overleg, liefst project-gerelateerd, tussen ICT-mensen, vormgevers en ‘inhoudgevers‘.
Zelf merkte ik dat bij de doorsnee ICT afdeling, hoe bekwaam ook, zaken als Ning, twitter, Vimeo, Baboo e.d. nauwelijks bekend zijn. Althans, er is niet bekend wat je er nu eigenlijk mee kan en waarom instellingen dit juist zouden moeten gebruiken. Ik ben van mening dat vernieuwing binnen ICT ervoor kan zorgen dat de hele erfgoedsector een aantal stappen voorwaarts kan zetten, met bereik, betrokkenheid en betekenis tot gevolg.

Bronnen: B2B Contact.nl, infoworld.nl, zibb.nl, computable.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.