Gratis advies + koffie!

Een paar maanden geleden stuitte ik op een initatief wat me sindsdien weer vaak te binnen schiet. De zijkant van een verlaten huis in New Orleans werd door Candy Chang omgetoverd tot een gigantisch krijtbord. Op dit bord konden de bewoners van de wijk samen antwoord geven op één van de meest evidente vragen van het leven: wat wil jij nog doen voordat je dood gaat? De antwoorden waren vaak serieus, soms jolig en soms ontroerend. Samen vormden zij een mozaiek van ambitie, hoop en betrokkenheid.

Before I die inspireert door haar eenvoud, en de kracht mensen bij elkaar te brengen en hun ideeën te delen. Door haar fysieke zichtbaarheid en evidente aanwezigheid in de wijk werd de muur een podium voor persoonlijke uiting. Die fascinatie voor betrokkenheid, fysieke aanwezigheid, en de bevordering van spontaniteit, deelt Candy Chang met twee personen: Simon Høgsberg en Haider Hamza.

Høgsberg, een freelance fotograaf uit Denemarken, besloot in 2009 een week lang gratis advies te geven aan hen die dit wilden. Met niet meer dan een paar houten palets, een macbook en een thermoskan koffie bezette hij de hoek van een drukke straat in Kopenhagen. Het resultaat was verbluffend, en inspirerend. Door zijn fysieke aanwezigheid en de simpele boodschap ‘gratis advies + koffie’ ontstonden talloze bijzondere conversaties, over de meest uiteenlopende zaken.

Een vergelijkbaar, maar veel beladener initiatief werd gestart door de Irakees Haider Hamza. Hij ging in 2008 het gesprek en de confrontatie met de Amerikaanse burger aan door zich pontificaal op straat te manifesteren. Met een simpel kraampje met de tekst ‘Talk to an Iraqi’ daagde hij voorbijgangers uit met hem te discussieren over de oorlog in Irak, en hen kennis te laten maken met een (echte) Irakees. Het doel: een meer uitgebalanceerd beeld van de oorlog in Irak voor de Amerikaanse burger. Van Hamza’s rondreis is een bijzondere documentaire gemaakt door This American Life.

In een wereld waarin het merendeel van de communicatie plaatsvindt via digitale kanalen zijn bovenstaande voorbeelden een verademing. De multifunctionele, hypermoderne en supersnelle communicatiekanalen van tegenwoordig zorgen voor een betere, effectievere en meer open wereld. Zij brengen ons veel; kennisvergaring, kennisdeling, democratisering van informatie en controle. Maar waar het gaat om pure en betrokken communicatie tussen individuen kunnen we soms iets leren van Candy Chang, Simon Høgsberg en Haider Hamza. Zij laten ons zien dat af en toe stilstaan, kijken en luisteren kan leiden tot een nieuwe en frisse kijk op het leven.

Heb jij een idee hoe fysieke communicatie kan worden bevorderd? Ik laat me graag inspireren. Maar ik inspireer ook graag. In navolging van Simon Høgsberg en Haider Hamza geef ik één dag, maandag 14 november tussen 9.00 en 17.00, gratis advies (+ koffie) op het gebied van e-cultuur gerelateerde onderwerpen. Kom daarvoor langs bij Sparked en laat svp even weten of  je erbij wilt zijn.

David van Zeggeren is projectmanager e-cultuur bij Sparked. Van 16 tot 19 november zal hij verslag doen vanaf het Museum Computer Network congress (MCN2011) in Atlanta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.