Helpt digitaliseren tegen een overschot aan collecties?

Schermafbeelding 2013-03-26 om 23.59.29Tijdens de DE conferentie in december werd me gevraagd wat we de afgelopen 7 jaar hebben bereikt met het CATCH project. Ik stelde een wedervraag: “7 jaar geleden had nog vrijwel niemand gehoord van YouTube, Facebook, Twitter, Pinterest, Instagram, Foursquare… dus ik geef de vraag terug: wat hebben we nu met CATCH bereikt?”
Die wedervraag was niet helemaal eerlijk, want het is appels met peren vergelijken. Toch?

Het ging mij erom dat de publieksgerichtheid van de door mij genoemde platforms heel anders is en dat we nu moeten herbezinnen op alle inspanningen (en bijbehorende budgetten) op gebied van digitalisering. Wat brengt het ons? Meer toegankelijkheid? Allicht. Meer relevantie? Soms wel. Meer draagvlak? Dat mogen we hopen.
Maar weten doen we het niet zeker. Intussen zitten we nog steeds met een teveel aan collecties, een teveel aan kosten; zeker in deze tijd van bezuinigingen. En we weten inmiddels dat een gedigitaliseerde collectie doorgaans niet goedkoper is dan een fysiek beheerde.
Dan wordt het tijd om keuzes te maken, zoals ik al eens eerder beweerde. En ook Vincent de Keijzer brak al een lans voor herbezinning op wat hij Verzamelwoede noemt.

Donderdagavond 28 maart 2013 organiseert Stichting Onterfd Goed een debatavond met de titel: Erfgoed, Cultureel of financieel? Collectiebeleid dankzij en ondanks de crisis. Sprekers tijdens de avond zijn Arjo Klamer, hoogleraar culturele economie en Lejo Schenk, voorzitter commissie musea Raad voor Cultuur.

Musea in Nederland hebben te kampen met teruglopende financiële steun. Van hen wordt gevraagd te zorgen voor groter wordende collecties. De collecties kunnen slechts voor een heel klein deel tentoongesteld worden, en de opslagkosten nemen toe. Hoe kunnen we zorgen voor ons roerende erfgoed in de toekomst? Mag een museum overeind blijven ten koste van een deel van de collectie? En aan wie is deze vraag: aan alle mensen van Nederland, aan museumbezoekend Nederland, aan erfgoedinstellingen of aan de politiek?

Aan de hand van actuele voorbeelden gaan Arjo Klamer, hoogleraar culturele economie aan de Erasmus universiteit, en Lejo Schenk, voorzitter commissie musea – Raad voor Cultuur, in debat over deze vragen.
Het beloofd een spannende tegenstelling te worden, goed voor een interessante avond. U bent van harte welkom om deze avond bij te wonen en deel te nemen aan het debat!
We zien uw aanmelding graag tegemoet.

Waar: Witte de With, Witte de Withstraat 50 Rotterdam
Wanneer: donderdag 28 maart 2013
Tijd: 20:00 uur, inloop 19.30 uur
Toegang: € 5,00
Meer info: www.onterfdgoed.nl
Aanmelding: debat@onterfdgoed.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.