Kennismiddag roerend en onroerend erfgoed

Detailfoto van het schilderij oppervlak. Te herkennen is de plaatselijk zichtbare grondering (1), de eerste relatief dunne en glanzende verflaag en mogelijk een onderschildering. (2) en matte, gedeeltelijk pasteuze verflagen (3 en 4). Bron: moderneschilderijenschoonmaken.nl

Er is een verschil tussen roerend en onroerend erfgoed. Tenminste, dat vinden wij al heel lang, een verschil tussen de mensen van -kort door de bocht- de schilderijen en die van de monumenten en landschappen, een verschil in aanpak, in budgetten, werkcultuur, opleidingen, enzovoorts. Toch is dat verschil misschien minder groot dan we met z’n allen denken, zodra we met elkaar over ons vak praten, over ons gezamenlijke erfgoed, de techniek, het onderzoek. Want de raakvlakken zijn er wel degelijk.
De RCE organiseert daarom op 29 maart een Kennismiddag over de (mogelijke) synergie tussen de kennisgebieden roerend en onroerend erfgoed. Het thema van de middag is dan ook “Raakvlakken in denken en doen”. Tijdens de middag kun je kennismaken met het onderzoek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed naar roerend erfgoed (wat voorheen het ICN deed), hoe dit een plaats heeft gekregen binnen de Rijksdienst én waar deze kennis kruisbestuivingen aangaat met het onroerende erfgoed. Op deze middag hoopt de Rijksdienst van de aanwezigen ook te horen waar de behoeften liggen als het gaat om het beheer en behoud van ons culturele erfgoed.

Duopresentaties

Wat zijn de overeenkomsten tussen installatiekunst en molens? Zijn kunst en ambacht twee totaal verschillende werelden? Wat houdt de nieuwe, dynamische manier van conserveren in? Hebben monumentale gebouwen en museumcollecties iets met elkaar gemeen? Deze en andere vragen komen aan de orde in drie duopresentaties. Specialisten van de Rijksdienst vertellen over de (mogelijke) synergie tussen de kennisgebieden roerend en onroerend erfgoed.

Kennismarkt

De kennismarkt biedt allerlei actieve en informatieve kramen op het gebied van onderzoek en kennisontwikkeling. Zo kun je er bijvoorbeeld terecht voor ‘Eerste Hulp Bij Objecten’, waar we de elementaire samenstelling van een meegebracht object kunnen analyseren. Ook kun je een thermische pasfoto laten maken of een verfdwarsdoorsnede bij hogere vergroting beoordelen. Voor het vergroten van je netwerk, het delen van kennis of je vragen kun je, behalve bij Collectiewijzer en de bijbehorende LinkedIn groep of bijvoorbeeld bij CollectionsLink, ook terecht bij één van de vele kennisplatforms die de Rijksdienst faciliteert. Andere onderwerpen die op de markt aan bod komen zijn: veiligheid, conservering, historische interieurs, internationale projecten.

De Kennismiddag 2012 is interessant voor iedereen die meer wil weten over de onderzoeksactiviteiten van de Rijksdienst. Kijk voor het volledige Programma op de website van de Rijksdienst.

Datum:
29 mar 2012 – 12:30 – 16:30

Locatie:
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Smallepad 5, 3811 MG AmersfoortAanmelden svp voor 20 maart.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.