onbeperkt #collectievissen

Een paar weken geleden introduceerde het Afrika Museum een voor Nederland nieuw fenomeen op twitter: #Collectievissen. Het eerste thema was winter en we zagen uit veel collecties afbeeldingen van o.a. schaatsenrijders opduiken. Mooie beelden, soms nauwelijks bekend, die nu in een andere setting getoond werden. Op die manier kunnen erfgoedinstellingen goed en snel thematisch samenwerken. Op de LinkedIn groep van Erfgoed 2.0 is daar nu een interessante discussie over gaande. Hoe kunnen bezoekers meedoen? Of zijn het alleen de erfgoedinstellingen die zo opnieuw hun aanbod promoten? Moet het alleen op twitter plaatsvinden, vluchtig en van voorbijaande aard, of mogen er ook verzamelingen vastgelegd worden?

ErfgoedNieuws, net als Erfgoed 2.0 onderdeel van Stichting E30, maakte eerst een paper.li verzameling, die nog vrij weinig beeld bevatte. Met een zelfde soort verzameling op Scoop.it! ging dat collectievissen al een stuk beter. De eerste heeft als voordeel dat je eenmalig een zoekterm op twitter ingeeft waarna er dagelijks -automatisch- een nieuwe verzameling wordt gepubliceerd. De ander heeft als voordeel dat het beter beheersbaar is (je selecteert zelf de items uit het zoekaanbod dat Scoop.it! genereert) en meer beeld bevat. Maar dan moet je het wel handmatig ‘curaten’ zoals Scoop.it dat noemt. Kan overigens ook via een iPhone app.
Hieronder een twitterfountain, zoals die door Thomas van Maaren werd gesuggereerd. Kans bestaat dat ik dit wordpress.com weblog de fountain niet werkt. Bekijk ‘m dan bij een tijdelijke blogpost op de site-in-aanbouw van Stichting E30…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.