‘Oude stadskaart is eindelijk bevrijd van papier’

gasrredacteur: Annette Matser

In de bijlage van het NRC Handelsblad over de week van de geschiedenis vond ik een interessant artikel, hier een (hele)  ingekorte versie:

In drie dimensies wekt de computer oude wijken in steden, kastelen en kloosters weer tot leven. Het noodweer duurde slechts een kwartier, maar toen de orkaan die op 1 augustus 1674 over Utrecht trok zijn vernietigende werk had gedaan, lagen grote delen van de oude binnenstad in puin. Vooral de godshuizen van het bisdom hadden ervan langs gekregen. De Jacobikerk verloor zijn toren en van de trotse Dom werd bijna het hele schip ter aarde geblazen. Van het gotische gedeelte van de kerk dat tussen 1254 en 1517 was gebouwd, resten anno 2007 slechts het koor, het transept en een gedeelte van de zuidbeuk van het schip. Toch is het mogelijk op je gemak de prachtige architectuur en de indrukwekkende glas-in-loodramen van vóór die noodlottige augustusdag te bezichtigen. Met behulp van een computermuis is het zelfs mogelijk rondjes te draaien in de nok van de kerk en je te vergapen aan het schouwspel aan je voeten. Het ingestorte deel van de Dom is namelijk opnieuw tot leven gewekt op de cd-rom en dvd 750 jaar gotische Dom in Utrecht, die enkele jaren geleden werd geproduceerd door DeroDe3D in Utrecht, een bedrijfje dat gespecialiseerd is in ‘erfgoedpresentatie’, zoals ze het zelf noemen. www.derode3d.nl/

Niet alleen voor wetenschappers, maar vooral voor het grote publiek brengen driedimensionale animaties verdwenen gebouwen weer tot leven. Musea en andere educatieve instellingen krijgen dankzij deze technische ontwikkeling de kans hun collectie op het gebied van cartografie en bouwhistorie te ontsluiten voor hun bezoekers.

Waar DeroDe3D zich speciaal richt op het verwerken van materiaal tot een computerpresentatie, houdt het Limburgse Buro 4 www.buro4.nl/ zich juist bezig met het verzamelen van de harde gegevens die dit soort animaties mogelijk maken. Voor de tentoonstelling De Kartuizers in de Nederlanden, die volgend jaar in Roermond te zien zal zijn, nam bouwhistorica Birgit Dukers de resten van het Roermondse Kartuis de maat.  “Het is niet gelukt alle onzekerheden over de structuur van het gebouw weg te nemen, mar dat zullen we ook eerlijk aangeven in de computeranimatie die nu wordt gemaakt. Je moet de bezoekers van zo’n tentoonstelling niet verzekeren dat iets er op een bepaalde manier uitzag, als dat niet vaststaat.”

Geodetisch ingenieur René van der Schans: “Er is nog wel wat zendingwerk te verrichten bij archiefinstellingen. Daar ziet men nog niet in wat de digitale revolutie nog meer voor moois kan opleveren.” (artikel van Bart Funnekotter)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.