Terugblikken en koffiedikkijken

IMG_5501Blikken erfgoedprofessionals graag terug? Of kijken ze liever vooruit, naar de toekomst? Wat denk jij? Doe je graag voorspellingen, of baseer je je liever op feiten?
Wij kijken nu even over onze schouder naar het afgelopen jaar en wat cijfertjes die mogelijk een indicatie geven van wat de toekomst te bieden heeft. Maar eerst nog even een opfrisser.

Stichting E30 is er voor erfgoedprofessionals
Misschien niet iedereen weet dat Erfgoed 2.0 onderdeel uitmaakt van en onderhouden wordt door Stichting E30. Deze stichting zet zich, net als veel collega’s in het erfgoed, in voor het relevant maken en houden van ons erfgoed. Dat doet de stichting door kennis en bijbehorende praktijkervaring te vergaren en (opnieuw) beschikbaar te maken. Feitelijk zet stichting E30 zich in voor alle collega erfgoed professionals.
Schermafbeelding 2016-01-05 om 20.29.00Dat gebeurt onder meer via een aantal weblogs – naast Erfgoed 2.0 ook Collectiewijzer.nl en Inheritage.eu. We verzamelen, bewaren en verspreiden ook kennis, ervaring en nieuws via social media zoals Erfgoedzaak en Erfgoednieuws, maar ook Collectiewijzer op Scribd (371 publicaties, 87.000 views) of via een wiki bijvoorbeeld, of tal van scripties, presentaties en andere publicaties via Slideshare (afgelopen jaar ruim 16.000 views voor ruim 100 publicaties).

Ook verzorgen we trainingen, lezingen, publicaties en advies. Tot voor kort deden we dat vanuit ‘s-Graveland, maar binnenkort verhuizen we naar Salland om zo beter bereikbaar te zijn voor de oostelijke en noordelijke provincies, terwijl midden Nederland ook op korte afstand is.
MakerMuseumWe werken nog steeds aan voorbeeldprojecten. De meest recente is het MakerMuseum, dat ondersteund wordt door Stichting E30 zolang het nog niet op eigen benen staat. In 2016 gaan we daar volop mee aan de slag (eindelijk) en komt er een bijbehorende publicatie over maken, fabricage, ambachten, maker spaces, wetenschap en maatschappelijke impact daarvan en hoe musea daar samen met scholen en bibliotheken op kunnen inspelen: ‘Hoe maakt het Museum het?‘.

Sociale media
Schermafbeelding 2016-01-05 om 20.30.21Op LinkedIn beheren we een aantal groepen – erfgoed 2.0 (4260 leden) en collectiewijzer (2260 leden) zijn de voornaamste – die aanvankelijk bedoeld waren voor discussie en het stellen van vragen aan collega’s. Gaandeweg zien we een verschuiving naar het gebruik als podium om aankondigingen te doen van nieuwe tentoonstellingen, producten en diensten. Toch worden er nog steeds vragen gesteld en steevast wordt daar zinnig op geantwoord.

Op twitter zijn we ook nog steeds actief. Afgelopen jaar passeerde @Inheritage_eu de grens van 1.000 volgers, @ErfgoedNieuws bereikte meer dan 4.000 volgers en @Erfgoed20 heeft nu ruim 7.000 volgers. Aangezien we op Facebook ook steeds iets actiever zijn, weten we voor speciale berichten, aankondigingen of enquêtes zo’n 10.000 collega’s daadwerkelijk te bereiken.
FullSizeRender (3)Dat is interessant voor organisaties die iets bijzonders te bieden hebben voor erfgoedprofessionals, zoals en speciale workshop, bijeenkomst of publicatie. Het kan ook interessant zijn voor organisaties die producten willen promoten of gebruikerservaringen en andere feedback willen verzamelen. In die gevallen zullen we echter een vergoeding gaan vragen. Tot nu toe ontvangt Stichting E30 geen structurele subsidie voor het in stand houden van deze platforms, wat betekent dat hosting uit eigen zak bekostigd wordt en dat alle onderhoud, redactie en community management op vrijwillige basis wordt verricht. Ik doe dat met plezier, maar waarschijnlijk kunnen we met deze platforms meer betekenen en ook beter innoveren als er eindelijk wat budget gaat komen.

Herziene uitgaven
Schermafbeelding 2016-01-05 om 20.31.55Ondanks de mooie cijfers hebben we het afgelopen jaar een beetje een pas op de plaats gemaakt met deze platforms. Minder updates dan gebruikelijk, al mochten we wel een paar nieuwe redacteuren verwelkomen. En toch kalm aan gedaan. We zijn namelijk ruim 8 jaar geleden begonnen met Erfgoed 2.0 en intussen is de wereld sterk veranderd. Niet in het minst door vortdurend nieuwe technologie, digitale toepassingen, gebruik en perceptie daarvan. Hoe zinvol is het om op dezelfde voet door te gaan? Zouden we toch eindelijk zelf een verdienmodel gaan ontwikkelen? Of gaan we op andere manieren kennis delen en samenwerken?
Moeten we voortaan op Slack actief worden, of op Medium? Gaan we met Periscope of Meerkat aan de slag? Gaan we Scribd inwisselen voor een meer open en gratis alternatief en welke dan? Zullen we voortaan presentaties geven met Bunkr?

Wil je ons en je collega’s helpen?
Wat doe jij, terugblikken of vooruit kijken? Op welke manier deel jij je kennis en waaraan heb je behoefte? Intervisie? Training? Een wekelijkse of dagelijkse nieuwsbrief? Een vacature site? Laat het ons weten door te reageren op deze blogpost, of stuur een mail naar theo@stichtinge30.nl
Alvast bedankt!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.