Wat doen we met twitter?

Gister plaatste ik via het twitter een link naar een pagina op wikiHow met de intrigerende titel “How to enjoy a museum‘. Vanmorgen zag ik dat dit de 999e tweet van Erfgoed 2.0 is. Wanneer we vanuit dit netwerk gingen twitteren weet ik niet meer precies, maar het zal ongeveer een jaar geleden zijn. Een memorabel moment vind ik het. Het afgelopen jaar hebben we veel twitteraars zien beginnen, zijn tal van nieuwe conversaties gestart, hebben we heel wat mensen en organisaties leren kennen -en zij ons- en is er naast een gezellige gesprek ook veel relevante informatie uitgewisseld. Dat zijn waardevolle relaties en die staan aan de basis van welke vorm van aandacht dan ook; of dat nu participatie, co-creatie of kennisdeling is.
Natuurlijk werkt het goed om een nieuw bericht op het weblog meteen via twitter onder de aandacht te brengen. Als we het vergeten, scheelt dat bijna de helft bezoekers en dat is een beetje jammer van de moeite die we in zo’n blogpost stoppen. We proberen niet alleen te informeren, maar berichten of ontwikkelingen in een context te plaatsen (geen linkdump dus) en te opiniëren en daarbij helpt het om het gesprek ook via twitter te laten lopen. Net zoals we berichten van het weblog automatisch via de Linkedin groep onder de aandacht brengen.
Het gaat ons erom gesprekken te op gang te brengen, of van waarde te zijn in de gesprekken die gaande zijn. Dat kan vast nog veel geavanceerder en vooral ook frequenter, maar dan hebben we meer tijd en helpende handen nodig (jawel, dit is een uitnodiging… ;-).

Momenteel (10 juli 2010) volgen we 652 personen en worden we door 743 personen gevolgd en, belangrijker, komen we op 87 lijsten voor; wat betekent dat we in 87 gevallen werkelijk relevant gevonden worden. Is dit veel? Welnee, het is heel bescheiden. Ook daar zijn we nog niet actief genoeg in. Ook hier is tijd de beperkende factor; een opmerking die we ook vaak horen bij erfgoedinstellingen.
Ik probeer die beperking even te weerleggen. Twitter levert me op de volgende manieren veel tijdwinst op:
– als ik simpelweg een vraag stel, kom ik sneller aan informatie
– mijn kennissen filteren voor mij al de belangrijkste ontwikkelingen, zodat ik minder tijd verspul met research
– ik leer (invloedrijke) mensen kennen zonder direct naar een conferentie te hoeven gaan
– het lukt me enigzins om via twitter relaties te onderhouden, zodat ik niet iedereen telkens in levende lijve hoef te zien.
Niettemin investeer ik niet zoveel tijd in het onderhouden en uitbouwen van mijn twitter account, wat dus eigenlijk contraproductief is; ik heb redenen gegeven om dat juist wel te doen.
Maar twitter vervangt niet zozeer, het is additioneel. Dat betekent dat ik denk meer te kunnen doen in de tijd die ik heb. Niet in de zin van specialisatie, maar in de zin van netwerken, wat ik nu voor het gemak interpreteer als kennis contextualiseren. En daar helpt o.a. twitter bij.
Het helpt me ook te veranderen, mijn visie bij te stellen, vertrouwen te krijgen in nieuwe toepassingsmogelijkheden, juist omdat ik veel ervaringen en twijfel en oplossingen van anderen lees. We leven met elkaar mee en dat draagt bij aan innovatief vermogen.

Even terug naar de wikiHow en waarom ik dit onder de aandacht bracht. Ik vind wikiHow een goed voorbeeld van wat een wiki kan zijn: overzichtelijk, makkelijk in het gebruik, inspirerend, met in een handomdraai de informatie over wat je weten wilt en meer. Vooral dat laatste is ook typerend voor een wiki, je klikt op basis van ter plekke gewekte interesse snel door. En een wiki moet m.i. meteen duidelijk maken hoe je iets kunt bijdragen (aanpassen), hoe je een discussie start over het onderwerp in kwestie en wat de geschiedenis ervan is, zodat je eerder versies kunt vergelijken en waar nodig het heden (de status quo) kunt wijzigen in het verleden. WikiHow is zo helder en gebruiksvriendelijk.
Wie suggesties voor mij heeft om Erfgoed 2.0 net zo gebruiksvriendelijk, informatief en inspirerend te maken, mag mij daar graag mee bestoken. Dan komt de 2000e tweet ook wat sneller in zicht…


Update 26 januari 2011

Op twitter volgen we inmiddels 1001 mensen / organisaties (wat een sprookjesachtig aantal…). We worden gevolgd door 1422 mensen / organisaties, komen voor op 139 lijsten en hebben 1418 keer getweet (dus nog lang geen 2000). Inmiddels zijn we nog een twitteraccount gestart, die op basis van lijsten van wie we volgen tweemaal daags een overzicht van meest getweete link, video’s, foto’s en vacatures brengt, in een (grotendeels) Nederlandse en een internationale versie, Erfgoednieuws-nl en Heritage-news. Dit is via paper.li; daarnaast is er ook nog een integrale versie via TweetedTimes.com (twittertim.es). Op die manier bieden we meer overzicht van wat er dagelijks speelt, waar we met het weblog meer de diepte in blijven gaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.