Weet waar je bent met Wikitude of met NARB

Wikitude is een reisgids voor android mobiele telefoons. Met de applicatie kun je een tripje plannen of tijdens je trip informatie over de omgeving opvragen. Houd je telefoon voor een monument en je kunt  direct lezen om welk monument het gaat, wat de historie is. De applicatie stelt je mobiel in staat om via de camera en het beeldscherm real-time informatie te krijgen van location-based wikipedia en Qype. Augmented Reality onderweg zodoende.

Mobilizy, de maker van Wikitude, spreekt met trots van de bijzondere mogelijkheden van Wikitude: “The truly compelling feature is the augmented reality cam view, users may hold the phone’s camera against a spectacular mountain range and see the names and heights displayed as overlay mapped with the mountains in the camera.” Gebruikers kunnen zelfs vanuit een vliegtuigraampje hun mobiel richten om te weten wat daar beneden te zien is. Ze kunnen ook door bijvoorbeeld Sevilla lopen de camera van hun mobiel voor een gebouw houden en Wikitude veryelt wat er te zien is.
Wikitude AR is een Top-50 finalist in Google’s Android Developer Challenge. Wikitude werd in oktober 2008 gelanceerd samen met de G1 mobiel en is inmiddels verkrijgbaar.

narbEen andere applicatie, maar dan speciaal voor de i-Phone is NARB. NARB biedt de mogelijkheid om kunst in een bepaalde stad te ontdekken, waarbij je ook waarderingen kunt geven, zodat een persoonlijke lijst ontstaat. Dus niet zozeer Augmented Reality, als wel een mooie manier om bezoekers te betrekken bij kunst en cultuur, vooral als het om een route door de stad gaat. Tijdens de Rotterdamse Museumnacht op 7 maart j.l. werd NARB aanbevolen door de i-Phone Club. Hoewel de applicatie niet speciaal voor dit evenement gemaakt is, was het volgens de i-Phone Club “wel de meest geschikte iPhone-applicatie om de museumwereld in Rotterdam te gaan ontdekken.
‘People filtered art’ is de kreet die NARB hanteert, omdat je jouw ontdekkingen bijvoorbeeld met familie en vrienden kunt delen. Met de camera kun je ook kunstwerken fotograferen die nog niet in de database staan. Foto’s van andere gebruikers zoals jij kun je gebruiken om te kijken of een kunstwerk de moeite waard is om te gaan opzoeken. Met de applicatie kun je momenteel alle grote steden in Nederland ontdekken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.