geslaagd congres van SCEN en Erfgoed Nederland
Op woensdag 11 februari j.l. vond het congres “Nu voor later!” plaats. Het congres werd georganiseerd door Stichting Computer Erfgoed Nederland (SCEN), Erfgoed Nederland, Instituut Collectie Nederland (ICN) en de Reinwardt Academie, waar het ook plaatsvond, en was bedoeld voor met name particuliere verzamelaars. Niettemin waren er ook veel mensen (m.n directeuren) van musea en andere erfgoedinstellingen aanwezig. Tijdens de ochtend waren er diverse lezingen, waarbij vooral de keynote van Doron Swade van het Computer History Museum (director of the Babbage Project, voormalig senior curator van het Science Museum, London) zeer interessant en ook aangenaam was.
Zelf leidde ik in de middag een sessie over Web 2.0 en social media voor erfgoedinstellingen; de presentatie is onderaan dit bericht toegevoegd. Ik had vantevoren besloten de hele dag aanwezig te zijn. Aangezien mijn zoon (13) twee dagen kwam stagelopen, had ik hem meegenomen. Een dag eerder had hij al een opdracht snel en goed afgerond (reserach doen naar nieuws op het gebied van erfgoed, musea, archieven i.c.m. nieuwe media, web 2.0 e.d. en daar een weblogbericht voor Erfgoed 2.0 van maken, compleet met aanvullend bronnenonderzoek, goed verifiëren dus en controleren hoe nieuw het nieuws was, met daarbij vermelding van de herkomst van het nieuws en een eigen opninie).
Het viel me op dat hij weinig moeite had met de engelstalig keynotes en evenmin met de onderwerpen. Over het algemeen vond hij het boeiend en goed begrijpelijk. Wel had hij moeite met twee saaie presentaties, waarbij hij doeltreffend wist aan te geven waarom die saai waren (slechte opbouw verhaal, opsomming van feiten en cijfers, vertellen wat ook op het scherm te zien is, rommelig vormgegeven slides, langdradig, geen punt maken). Ik begon me al zorgen te maken om mijn eigen presentatie, maar gelukig kreeg ik een 10+ van hem. Daar vermoed ik wel enig familie-voordeel.
helemaal leuk voor mijn zoon was de lunch-trip, per rondvaartboot, naar NeMo, waar we de opening van de reizende tentoonstelling BliepBliep! meemaakten. In de tentoonstelling ontdek je alles over computergeluiden van vroeger tot nu. Bliep bliep! is een doe-tentoonstelling, vol herkenning ook voor de (groot)ouders. Zo kun je je eigen muziek componeren, een stemopname vervormen met de bitcrusher, van Retrogames (o.a. pong) tot Wii Music spelen. Dat sprak natuurlijk aan. Gemiste kans vond ik wel de tip die ik al eerder van m’n zoon had gekregen: de symfonische uitvoeringen op YouTube van o.a. het Super Mario thema.