Ben je een mens?
We hebben het hier de laatste tijd wat vaker of games gehad. En dat werd tijd. De aandacht voor games op dit weblog staat immers niet in verhouding tot de omvang en reikwijdte van de game industrie wereldwijd. We weten dat spelen en speltechnieken in educatie al lang succesvol worden ingezet; ook door musea die educatie serieus nemen. Dan hebben we het over (educatieve) spelletjes op de museum website tot speurtochten in het museum of raadsels en clues die geïnteresseerden bij historische plekken op het spoor van meer informatie moeten zetten.
En de grens tussen ‘interactie’ zoals we die kennen op internet en ‘gamification’ is niet altijd even strikt (gelukkig). “Wanneer mensen beloond worden voor activiteiten blijven ze geboeid door jouw product of verhaal,” is bij Kom Je Ook te lezen. KJO organiseert op 29 november a.s. een gamification avond, waar je voor maar €12,50 naartoe kan. En daags daarna is een een hele dag training op dit gebied.
“Hoe maak je iets saais leuk? Kinderen (en slimme ouders) weten het antwoord: met spelletjes! Met gamification kunnen culturele instellingen hun activiteiten beter promoten en verdiepen met als resultaat een enthousiast publiek. In een avond met presentaties van ervaringsdeskundigen én tijdens de gamification training leer je de basics van gamification toepassen.”
Als iemand mij vraagt of ik zin heb in een spelletje zeg ik meestal nee. Dan denk ik vaak aan Monopolie of Risk of klaverjassen. Niet dat ik er een hekel aan heb. Misschien ben ik niet competitief genoeg ingesteld. Of gewoon te lui en te snel verveeld. Een spel spelen betekent in bij genoemde spellen concentratie opbrengen, betekent niet te fanatiek worden maar wel genoeg om gemotiveerd te blijven. En valsspelen vind ik het ergste dat er is. Nou goed, voor de fun een beetje de boel voor de gek houden is soms geoorloofd, maar serieus vals spelen en daarover liegen daar heb ik een broertje dood aan.
Op internet is er veel vals spel. Spam is een voorbeeld. Doen alsof je een serieuze gebruiker bent, de spelregels opzettelijk aan je laars lappen maar doen alsof je keurig meespeelt… bah! Om spam te voorkomen word je vaak gevraagd aan te tonen dat je geen robot bent die het web automatisch afspeurt naar plekken om in te loggen en te spammen. Dat toon je dan aan door een moeilijk leesbare tekst in te typen en de uitdaging is dan om het in één keer goed te doen. Zelf haak ik dan al vaak af. Maar er is een andere manier. Ook hier biedt een spelvorm de oplossing. Bij Are you a human bieden ze een heel aantrekkelijke alternatief. Speel het spelletje en je wordt beloond met toegang tot het gevraagde. Het is zo simpel en leuk dat we het meteen op dit weblog hebben toegepast. Wanneer je je registreert als ‘user’ mag je zo’n spelletje doen. Je kunt ook alleen het spelletje doen trouwens.
En mocht je nu zelf graag bij Erfgoed 2.0 willen bloggen over bijvoorbeeld erfgoed, games, nieuwe media, publieksparticipatie, educatie in de cultureel erfgoedsector, registreer je dan als user en stuur ons s.v.p. een mail. We nemen contact met je op en bieden je graag dit podium om je kennis en ervaring te delen.