Beoordeling vertaling Richtlijnen voor Toegankelijkheid van Webcontent (WCAG 2.0)
Op 2 november is de publieke beoordeling gestart van de voorlopige Nederlandse vertaling van de internationale richtlijnen voor kwaliteit en toegankelijkheid van websites (WCAG) 2.0. Onder leiding van Stichting Accessibility hebben 26 organisaties aan deze vertaling meegewerkt. Zij roepen nu iedereen op om de vertaling op juistheid te controleren. De nieuwe richtlijnen zullen net als in de rest van wereld de komende jaren de basis gaan vormen voor de kwaliteit en toegankelijkheid van websites.
De Richtlijnen voor Toegankelijkheid van Webcontent (WCAG) 2.0 zijn opgesteld door het World Wide Web Consortium (W3C) en omvatten een groot aantal aanbevelingen om webcontent toegankelijker te maken. Velen kennen de vorige versie van deze richtlijnen al omdat die onderdeel uitmaken van de Webrichtlijnen van de overheid. Het volgen van de nieuwe Richtlijnen zal content niet alleen toegankelijker maken voor mensen met functiebeperkingen en senioren, maar ook voor gebruikers in het algemeen. Door toepassing van de richtlijnen worden websites ook beter bereikbaar, beschikbaar, bruikbaar en betrouwbaar voor bezoekers, browsers, zoekmachines en websites worden beter bereikbaar via mobiele telefoons.
Na een beoordelingsperiode van dertig dagen zal de huidige versie waar nodig aangepast worden. In december 2009 zal de definitieve versie klaar zijn voor gebruik. Iedereen kan reageren. Beoordelaars kunnen opmerkingen maken over de juistheid van de concept vertaling. Het is niet mogelijk om inhoudelijke opmerkingen te verwerken. De louter voor deze beoordeling gepubliceerde versie is niet de definitieve versie en kan niet als aanbeveling gebruikt worden worden. De vertaling volgt de // officiële vertaalprocedure van het World Wide Web Consortium (W3C) voor geautoriseerde vertalingen.
Doelgroep voor de vertaling zijn niet alleen de professionele webbouwers en webmasters, maar bijvoorbeeld ook studenten die voor een schoolopdracht of gewoon voor hun plezier een website bouwen. Het traject wordt geleid door stichting Accessibility.
Op public-auth-trans-nl@w3.org kunnen betrokkenen opmerkingen plaatsen. Het originele Engelstalige document is te vinden op http://www.w3.org/TR/2008/REC-WCAG20-20081211/.
Voor een overzicht van de deelnemende organisaties en voor meer informatie kunt u terecht op de website van stichting Accessibility: http://www.accessibility.nl/internet/WCAG20/WCAG20.htm