Design for change @ PICNIC 2012
… dit bericht is een vervolg op New Ownershop @ PICNIC 2012
Tijdens de middagsessie van de eerste dag van PICNIC 2012 trapte Michiel Schwarz, auteur van “Sustainist Manifesto“, af met zijn visie op onze veranderende wereld. Hij voorspelde de impact op hoe wij in de toekomst met innovatie, sociale verandering en ontwikkeling te maken gaan krijgen. Meer lokaliserend, meer besef voor duurzaamheid en meer verbondenheid. In zijn beeld van de culturele ontwikkelingen van deze eeuw benadrukt hij dat duurzaamheid verder gaat dan ‘groen’ zijn. Het spreekt over een mindset waarbij sociale en ecologische duurzaamheid belangrijk zijn, maar die zich tegelijkertijd uitstrekt tot connectiviteit, social media en open source. Duurzaamheid is een cultuur van delen, netwerken en co-creatie en Michiel denkt dat de opkomst van bottom-up initiatieven en nieuwe vormen van eigendom maken hier een belangrijk deel van uitmaken.
De twee volgende sprekers vertoonden op meerdere onderwerpen een overlap: mobiele telefonie, Africa en kinderen. Beide vanuit een noodkreet tot verandering, maar toch elk vanuit totaal verschillend perspectief.
Bas van Abel van Waag’s Open Design Lab gelooft in wat hij noemt “ownership through opening”. Met de ‘Fairphone’ als uitgangspunt geeft een aardige kijk in het ontstaan, de ontwikkeling en de gevolgen (voor anderen) van het hebben van een mobiele telefoon. De fairphone is een concept uitgegroeid tot een duurzaam, en binnenkort, concreet product.
“The FairPhone initiative wants to bring a fair mobile telephone to market – one made entirely of parts produced and utilised without harming individuals or the environment. From batteries to sim cards to covers: everything should be fair. FairPhone focuses not only on the graphic and technical design of fair telephones. It also works to increase the market demand for fair phones. It also studies, illuminates and avoids situations that would hinder the fair use of fair phones. Situations such as the hazardous working conditions and the low pay of mine workers in Congo. ”
Wat Bas vertelde was zeer overtuigend en ook enigszins schokkend. (Lees hier meer over!) Als je ook graag meer sociaal (en milieu) bewust wilt omgaan met wat wij vanzelfsprekend vinden, als het gaat om bereikbaarheid en sociaal contact, ga dan zeker even informeren bij de Fairphone voordat je een nieuw mobieltje aanschaft.
Na Bas nam Anne Songwe het woord met project Afroes waarbij mobiele games worden ingezet om de Afrikaanse jeugd bewustzijn bij te brengen over sociale en maatschappelijk relevante onderwerpen, zoals drugs, aids en ongewenste seksuele handelingen.
Blijkbaar beschikt zo’n beetje elke puber (of jong volwassene) in Afrika over een mobiele telefoon. Hebben ze niet zelf een telefoon, dan is een telefoon binnen handbereik via vrienden of familie waarmee ze met hun eigen simkaart hun sociale bestaan vorm kunnen geven. Het Afroes project heeft mooie resultaten opgeleverd en wordt zeer goed ontvangen bij de doelgroep. Ook bij dit project wordt zichtbaar iets bereikt.
Lastig voor Ann was in dit geval dat we net van Bas hadden gehoord hoeveel ellende het ontwikkelen van een mobieltje met zich meebrengt. In dit geval specifiek voor kinderen in de mijnen van Congo. Wellicht zouden Afroes en Fairphone een mooie samenwerking tot stand kunnen brengen?