Door sociale-media-bomen het bos niet meer zien?
Vorige week berichtte Informatie Professional over de nieuwe Tilburg Wiki van Regionaal Archief Tilburg en het Stadsmuseum Tilburg. Deze nieuwe wiki bevat informatie over bekende en minder bekende Tilburgers, over de oorlogsslachtoffers en herbergt de content van het Geheugen van Tilburg en de Encyclopedie van Tilburg. Ook zijn stratenbeschrijvingen uit het boek “De straten van Tilburg” van Ronald Peeters uit 1987 hierin terug te vinden.
De reacties van bezoekers zijn tot nu toe uiterst positief. En uiteraard is het leuk om informatie over je eigen stad op deze wijze te kunnen vinden, te delen en aan te vullen. Maar toch besluipt me een twijfelachtig gevoel bij dit soort nieuwe initiatieven. Want hoe gaat dit verder? Stevenen we af op een woud van ‘stadswiki’s’ waarbij elke gemeente zijn eigen wiki of ander sociale media platform lanceert? Zijn deze platforms dan uitsluitend bedoeld voor de eigen inwoner, of willen we hiermee ook andere geïnteresseerden aanspreken? In dat laatste geval lijkt me een veelvoud aan platforms niet erg effectief.
Aan de andere kant: wat als we pleiten voor gezamenlijk optrekken, zoals we ook bij andere digitale projecten doen, is dat een betere oplossing? Ook bij dit soort projecten horen we dat de bezoeker daar niet altijd op zit te wachten. Neem bijvoorbeeld een Europeana waarbij het voornamelijk de overheden en de instellingen zelf zijn die hier het gemak en belang van inzien. De mogelijkheden in ons digitale Erfgoedlandschap zijn inmiddels talrijk en vol met mogelijkheden, maar wellicht moeten we ons afvragen of we wel goed genoeg beseffen op welke manier we hier instappen.
Op 3 maart berichtte BNR radio over de huidige sociale-media-burn-out bij de dertigers in onze samenleving, die veroorzaakt zou zijn door de hoeveelheid sociale media en het niet meer kunnen managen hiervan. Werken wij een soortgelijke burn-out bij onze bezoeker in de hand door een digitaal woud op te zetten waarbij we door de sociale-media-bomen het bos niet meer zien? Of houden we het hiermee juist behapbaar omdat de bezoeker op deze manier veilig en vertrouwd bij z’n eigen boompje kan blijven?
Hoe dan ook: ik vind de Tilburg Wiki hartstikke leuk. Net als dat ik het Geheugen van oost een fantastische voorloper vond en ook Nijmegen Direct een goed initiatief vind. Het moeilijke in mijn geval is echter dat we niet weten of dit louter vakmatig is, of dat ik er op een vrije zaterdagochtend ook eens met een andere reden op bezoek zal komen.