Erfgoed kennisecologie
De laatste tijd heb je misschien een verandering waargenomen op dit weblog. Het uiterlijk verandert voortdurend een beetje, we voegen nu en dan iets toe zoals een plugin (bijvoorbeeld eentje die de hashtags in dit bericht meteen verbindt met tweets over dit onderwerp, probeer maar), of een widget in de rechter kolom (wist je dat we ook de vacatures van Cultuurnet tonen of dat je je daar kunt aanmelden voor onze nieuwe nieuwsbrief?).
De grootste verandering zit ‘m echter in de auteurs, de onderwerpen en de verbindingen. Afgelopen jaar hebben op dit weblog 10 nieuwe auteurs gepost over diverse onderwerpen, van #erfgoedgames tot #opendata en #publieksbemiddeling. Sommige posten ook op Collectiewijzer en in de toekomst hopelijk ook op Inheritage.
Gaandeweg vindt een verschuiving plaats van #e-cultuur en #nieuwemedia (toepassingen) naar het doel dat deze media dienen: betrokkenheid van en interactie met het publiek, het relevant maken van erfgoed. Niet dat we het niet meer over media zullen hebben. Integendeel, de nieuwe ontwikkelingen die plaatsvinden, de toepassingen en best practices zullen we zeker bespreken.
Komende jaar zal ook #erfgoededucatie steeds vaker aan bod komen. Mede omdat ik zelf momenteel een Master #Kunsteducatie volg (Fontys Hogeschool vd Kunsten in Tilburg), waarin dit een belangrijk onderdeel vormt. Maar vooral omdat erfgoededucatie en de connectie daarin met bijvoorbeeld de brede school, #cultuurmetkwaliteit, zorginstellingen of #vrijetijdsbesteding & #erfgoedtoerisme enorme uitdagingen biedt.
Zo, dat zijn wel weer even genoeg hashtags. Zoals je zult zien zijn het af en toe ook termen waarover (nog) weinig of niets getweet wordt. En er verschijnt reclame, tenzij we 10 dollar per maand betalen voor de plugin (hashcore). Misschien kent iemand betere plugins of manieren om met hashtags om te gaan?
van 2.0 naar 3.3
We blijven intussen experimenteren met diverse platforms zoals Google + waar we onder de werknaam ErfgoedZaak / ECHON 3.3 aanwezig zijn. ErfgoedZaak heeft een gelijknamige twitter account en een LinkedIn groep onder die naam. De toevoeging ECHON staat voor European Cultural Heritage Organisations Network; een netwerk dus voor cultureel erfgoed organisaties die zich bezig willen houden met business modellen, ondernemerschap, fondsenwerving, participatieve ontwikkelingen (hoe laat je mensen op nieuwe manieren meedoen), educatie en/of toerisme / leisure / vrijetijdsbesteding / recreatie. Het getal 3.3 verwijst naar artikel 3.3 in het Verdrag van Lissabon, waarin instandhouding van het Europese culturele erfgoed wordt gewaarborgd.
Tegelijk is het ook een verwijzing naar 3 gelieerde blogs: ErfgoedZaak / @ErfgoedNieuws, Collectiewijzer en Inheritage-EU.
van kennisbank naar kennisecologie
Zo werken we meer en meer in een soort kennisecologie, waar met behulp van verscheidene kanalen, platforms, links, tweets, hashtags, en vooral ook live bijeenkomsten, kennis en ervaring worden ontwikkeld, bijeengebracht, becommentarieerd en gedeeld. We brengen verslag uit van zo’n bijeenkomst, al dan niet voorzien van commentaar en links naar meer informatie, we geven een presentatie en zetten die ergens online, doen een sessie en wisselen intussen nog meer informatie en ook visitekaartjes (nog steeds) uit. En zoals in een natuurlijk ecosysteem heeft ook in een kennisecologie alles met alles te maken (maar niet altijd direct) en beinvloeden al die verschillende soorten kennis en overdracht elkaar. De kunst is om deze kennisecologie zo vitaal, dynamisch en adaptief mogelijk te maken.
Wil je ons daarbij helpen?
We verwelkomen graag nieuwe auteurs, al is het voor 1 enkel bericht. Maar ook mensen die willen modereren, initiëren en activeren op een van de platforms, weblogs of LinkedIn groepen. Zoek je een podium voor jouw kennis en praktijkervaring, voor een radikaal vernieuwend product of dienst? Heb je prangende vragen over uiteenlopende onderwerpen in het erfgoed als educatie, crowdsourcing, digitalisering, restauratie, design, depots, etc. etc? Stel ze binnen deze kennisecologie. Ben je bezig met onderzoek, op zoek naar bronnen best practices of wil je een enquête houden? Maak gebruik van deze kennisecologie. Heb je een scriptie of onderzoeksresultaat? Plaats het bij ons op Slideshare en jezelf daarmee in the picture. Daarmee help je dit netwerk om slimmer en completer te worden en help je deze kennisecologie te groeien en steeds beter te worden; daarmee helpen we dus elkaar.
Stuur een mail als je een vraag hebt of iets wilt publiceren. Meld je aan voor de nieuwsbrief, of reageer eenvoudigweg op dit bericht.