Gezocht: verhalen!
“Writing is the best way to talk without being interrupted.” ~ Jules Renard
Hallo, wij zijn Marie Beke en Irene Tielemans. We zijn allebei werkzaam bij het Van Abbemuseum en we nemen deel aan een masterclass van Domein voor Kunstkritiek. De insteek van deze cursus is om de mogelijkheden te verkennen om de collectie van het museum op een laagdrempelige manier toegankelijk te maken voor een groot publiek. Internet is hiervoor (bijna) essentieel. Een belangrijk onderdeel van ons eigen experiment is die toegankelijkheid: musea hebben helaas nog steeds het imago van ‘elitair, moeilijk en ver-van-je-bed-show’. Hier willen wij het tegendeel van gaan bewijzen: in het kader van de tentoonstelling ‘Lissitzky – Kabakov, Utopie en werkelijkheid’ zijn wij op zoek naar jouw eigen persoonlijke verhaal! (een ervaring met) Kunst is niet ver-van-je-bed-show, maar juist heel persoonlijk.
Elke museumbezoeker geeft een eigen en unieke interpretatie aan wat hij/zij in het museum ziet. Ons doel is dus om, door middel van user generated content, een toegankelijke benadering tot kunst tot stand te brengen. De bezoeker wordt tijdens zijn bezoek al erg betrokken bij de tentoonstelling, er is een doe-het-zelf rondleiding, men kan met de smartphone door de tentoonstelling wandelen en naar verhalen luisteren van verschillende mensen over Rusland en Russische kunst.
Alleen wat als je dan thuis bent, wat doe je met de opgestoken kennis? Misschien wil je net als kunstcritici iets kwijt over de tentoonstelling, je bezoek of gewoon je eigen ervaring delen. We hebben daarom een blog gestart die gevuld moet gaan worden met verhalen, ervaringen, tekeningen, filmfragmenten etc. met betrekking tot Rusland en Russische kunst.
Nu vragen jullie je misschien af waarom een blog en niet een ander platform. Het heeft natuurlijk alles te maken met tijd. De tentoonstelling opende al in december en we moesten een snelle en makkelijke manier vinden om de bezoeker te betrekken bij de tentoonstelling.
Er kwam hier en daar wat kritiek op het idee van een blog, dat het doel niet duidelijk was en dat er waarschijnlijk niet veel mensen op zouden reageren. Overtuigd van het blog en ons idee, hebben we toen direct een oproep geplaatst op Facebook en het idee verspreid binnen ons eigen netwerk, daarna via de Facebookpagina van het museum. Het schijnt te werken, langzaam maar zeker druppelen de verhalen en foto’s binnen. Het leuke aan dit experiment is dat we reacties krijgen van mensen die we niet persoonlijk kennen: zij hebben via anderen of via het museum onze oproep gezien. Wij willen ons blog en de verhalen erin niet sturen, dus we laten het geheel aan de auteur over. Alles komt erin, er wordt ook geen selectie gemaakt. De bedoeling is juist dat iedereen zijn stem kan laten horen.
Jouw verhaal mag dus van alles zijn: een lofrede voor een Russische roman die je onlangs hebt gelezen, een goede of minder goede ervaring met een fles wodka of een tip over dat leuke restaurantje in Moskou.
Als jij jouw verhaal hebt gedeeld, vraag je iemand die je kent ook iets te schrijven. Hij/zij geeft het stokje ook weer door. Zo ontstaat er een web van verhalen.
Mail je bijdrage naar m.beke@vanabbemuseum.nl en/of i.tielemans@vanabbemuseum.nl.
De blog is te bekijken via http://vanabbemuseumeindhoven.wordpress.com./
Graag horen we ook jullie mening over onze benadering, alle tips zijn welkom.
Alvast bedankt voor de medewerking!