Masterclass Open Cultuur Data 2014

Onderstaande aankondiging is eerder gepubliceerd op opencultuurdata.nl.

Werk je voor een culturele erfgoedinstelling en wil je graag met open data aan de slag? Schrijf je dan nu in voor de masterclass Open Cultuur Data die dit voorjaar van 2014 van start gaat. Onder leiding van Kennisland ontwikkel je in vijf plenaire bijeenkomsten een strategie voor het vrijgeven van collectiedata en word je begeleid in de implementatie daarvan. De masterclass vindt plaats in het kader van Open Cultuur Data in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Open State Foundation.

Schrijf je nu in voor de Masterclass via het online inschrijf-formulier.
(Inschrijven kan uiterlijk tot en met 10 februari 2014)
Deelname aan de masterclass kost €250,- (ex btw). Dit is een bijdrage voor de locatie en catering van de bijeenkomsten. De masterclass biedt plek aan maximaal 20 deelnemers. Er is een beperkt aantal gratis plaatsen beschikbaar voor deelnemers die dit bedrag niet via hun werkgever kunnen laten vergoeden.

OCD_logo_full-1Open Cultuur Data is een gezamenlijk initiatief van Kennisland, Open State Foundation en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Open Cultuur Data wordt financieel ondersteund door het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap.

In de masterclass wordt zowel ingegaan op de auteursrechtelijke aspecten van metadata en content en het toepassen van open content-licenties, als ook de technologische en beleidsaspecten van open data. Samen met collega’s uit de sector werk je vanuit een theoretische basis aan aan je eigen praktijkcase. De datasets die in de masterclass vrij gegeven worden gepromoot via deplatform-API van Open Cultuur Data, de Open Cultuur Data App Challenge en Hack de Overheid hackathon.

Doelgroep
De masterclass is bedoeld voor professionals werkzaam in de culturele sector (erfgoedinstellingen, musea, archieven, bibliotheken, media) die geïnteresseerd zijn in open data, hier meer kennis over willen verkrijgen en er in de praktijk mee aan de slag willen gaan. Dit kunnen marketing- of communicatieprofessionals zijn, collectiebeheerders of bijvoorbeeld professionals werkzaam op een digitaliserings-, e-cultuur of rechtenafdeling.

Aan de eerste editie van de masterclass die in 2012 georganiseerd werd, deden onder andere Tim de Haan (projectadviseur, Nationaal Archief), Wilbert Helmus (hoofd collectie en kennismanagement, Fries Museum / Keramiekmuseum Princessehof) en Marije Verduijn (teamleider kennis en informatie, Centraal Museum) mee. Lees hier meer over alle alumni van de masterclass.

Bijeenkomsten
De masterclass wordt geleid door Nikki Timmermans en Maarten Zeinstra (Kennisland) met bijdragen van o.a. Maarten Brinkerink (Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid) en Lex Slaghuis (Open State). De plenaire bijeenkomsten van de masterclass vinden plaats in Amsterdam (Kennisland, Keizersgracht 174, 4 hoog) van 14.00-17.00 uur op:

  • maandag 3 maart 2014: introductie, kennismaking en cases
  • maandag 17 maart 2014: auteursrecht en open licenties
  • maandag 14 april 2014: technologie, hergebruik en toepassingen
  • maandag 26 mei 2014: beleidsvorming, risico’s en voordelen
  • maandag 8 september 2014: terugkomdag en lessons learned

Houd hiernaast rekening met een voorbereidingstijd van ongeveer drie uur per bijeenkomst voor het maken van lees- en praktijkopdrachten.

Inschrijven
Deelname aan de masterclass kost €250,- (ex BTW). Dit is een bijdrage voor de locatie en catering van de bijeenkomsten. De masterclass biedt plek aan maximaal 20 deelnemers. Er is een beperkt aantal gratis plaatsen beschikbaar voor deelnemers die dit bedrag niet via hun werkgever kunnen laten vergoeden.

Inschrijven voor de masterclass kan uiterlijk tot en met 10 februari 2014 via het online inschrijfformulier. Schrijf je hier in.

We streven ernaar om uiterlijk twee weken voor aanvang van de masterclass (bij voldoende deelname) kenbaar te maken of je geselecteerd bent om mee te doen. Voor vragen over het programma, neem contact op met Nikki Timmermans (nt@kl.nl) of Maarten Zeinstra (mz@kl.nl).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.