meer erfgoed nieuws, nieuwtjes en nieuwigheden

Van tijd tot tijd stuit ik op een volgende manier om informatie te verzamelen en (opnieuw) te verspreiden. Waar ik voorheen in Netvibes een overzicht van relevante rss feeds verzamelde (inmiddels zwaar verouderd), wat enerzijds fungeerde als digitale krantenbak en anderzijds als gids voor geïnteresseerden, begon ik vervolgens een speciaal daarvoor ingericht twitteraccount onder de naam @erfgoednieuws om te onderzoeken hoe ik makkelijk een overzicht van erfgoednieuws (op twitter) zou kunnen maken. Daarmee ging ik juist niet alle leuke en interessante collega-erfgoedprofessionals volgen, maar vooral instellingen. De laatsten hebben namelijk nogal de neiging om te ‘zenden’ door telkens links te verspreiden naar aankondigingen, foto’s, recensies, video’s, vacatures. Ik legde een lijst aan en liet paper.li op basis van die lijst tweemaal daags een ‘daily magazine’ samenstellen; overigens ook met een internationale variant (wat niet eens altijd zoveel verschil maakt, zozeer zijn we inernationaal al met elkaar verweven). Het enige wat ik hoefde te doen, was van tijd tot tijd de lijst aanvullen. De rest wordt automatisch gedaan, ook het aankondigen van de nieuwste versie. Net als de advertenties via google e.d. die eveneens automatisch verschijnen…

helaas is het mij nog niet gelukt om zo’n daily magazine via paper.li te embedden in een webpagina (dan zou het binnen dit weblog getoond kunnen worden), of dan toch op z’n minste een rss feed aan paper.li te ontfutselen. Suggesties zijn zeer welkom.

Ongeveer hetzelfde kon ik doen bij The Tweeted Times. In tegenstelling tot paper.li, dat eenmalig een verzameling maakt die blijft zoals die is, zorgt Tweeted Times voor een voortdurende (dus dynamische) update. Daarentegen ziet paper.li er lekker overzichtelijk uit, zijn de links ook goed gesorteerd naar inhoud (video’s bij elkaar, vacatures bij elkaar, etc.), waar Tweeted Times meer wegheeft van een blog. Toch ook overzichtelijk (verschillende lay-outs mogelijk en met horizontaal scrollen!), met duidelijk in beeld hoe vaak desbetreffend artikel geciteerd is. Dat geeft trouwens meteen ook te denken.

(klik op de afbeelding voor ene vergroting)

Wil je handmatig stukjes informatie verzamelen, kun je ook gebruik maken van Storify. De naam geeft al aan dat je daarmee eerder een verhaal samenstelt dan een actueel nieuwsoverzicht. Bij Storify kun je putten uit meer bronnen dan alleen twitter, maar je maakt dus een bloemlezing. Mooi daaraan is dat je die kunt embedden in een webpagina (blogpost). Zo kun je dus heel goed een verhaal vertellen, inclusief de commentaren en feedback die anderen daarbij geven.

Nog een manier, die een beetje lijkt op een mix van Storify en Tweeted times, is Scoop.it! het vraagteken hoort bij de identiteit. Bij Scoop it! maak je topics aan, op basis van tags. Scoop it haalt dan uit diverse bronnen (meer dan bij Storify) actuele informatie op. Deze afzonderlijke items kun je naar believen (handmatig!) toevoegen aan je topic. Daarmee wordt dan een overzichtpagina samengesteld dat, net als bij paper.li en Tweeted times, wel wat wegheeft van een magazine. En elk onderdeel is makkelijk opnieuw te delen en te waarderen (liken). Zo’n topic kun je dan wanneer je wilt ‘curaten’, d.w.z. updaten met nieuw nieuws. Hier zie je meteen dat verschillende bronnen vaak het (identiek) zelfde nieuws brengen.

Dat geeft natuurlijk wel te denken over de geloofwaardigheid van al die nieuws. Veel berichten zingen gewoon maar rond. Als iemand iets verzint wat geloofwaardig klinkt en die persoon/organisatie heeft z’n volgers op orde, zal het bericht veel doorgestuurd worden. Volgens de parameters van paper.li wordt het daardoor belangrrijker en maakt het kans te worden opgenomen in de Daily. En Voila, een nieuwtje is een feit geworden.
Natuurlijk probeer je dat enigszins tegen te gaan door je bronnen zorgvuldig te kiezen. Maar dat valt nog niet mee. In de haast, die ontegenzeggelijk het gevolg is van zoveel nieuws en mogelijkheden om het te verspreiden, wil ik nog wel eens ongemerkt van nieuwsgierigheid overgaan tot verzamelwoede (álle organisaties op gebied van monumenten, álle musea, álle kastelen, forten, archieven, landschappen…).
En ja, ik heb wel de hoop dat ik straks de nieuwvoorziening op orde heb, zodat ik zelf ook in een oogopslag of wat de krenten uit de pap kan halen en weten wat er zoal speelt in de erfgoedsector.
En voor ik het vergeet: het is ook mogelijk om bijvoorbeeld via Digg, Delicious of Diigo bookmarks te verzamelen, wat op zichzelf weer een nieiwsoverzicht geeft. Ook dit kan (grotendeels) geautomatiseerd worden. Ongeveer zoiets kan je via bitly bundles doen. Dus je kort urls in (bijvoorbeeld om ze te twitteren) en kiest de meest relevante om die toe te voegen aan een thematische bundle; bijvoorbeeld over business model innovatie. Leest opnieuw als een magazine, maar bitly fungeert eerder als een archief (inclusief statistieken!) dan als een nieuwsoverzicht.

update: Daar zou ik toch bijna vergeten dat dit weblog natuurlijk ook begonnen is als een manier om nieuws te verzamelen en becommentariëren. Interessant is dus vooral hoe zo’n weblog in combinatie met de andere sociale media functioneert. En waar ik eerder netvibes gebruikte om rss feeds te verzamelen en weer aan te bieden, heb ik nu een aantal rss feeds toegevoegd aan de LinkedIn group van Erfgoed 2.0. Ik ben wel benieuwd of dat eigenlijk effectief is. Waarom heeft LinkedIn eigenlijk geen tabje ‘News’, bijvoorbeeld door een koppeling met Tweeted Times toe te staan? Of bestaat zoiets al wel?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.