mental floss
“Stel je voor: een klassieke zaal met in het midden een kring van kleine pilaren (13) tot borsthoogte. “
Zo begon een idee voor een interactieve installatie, met als werktitel “mental floss“, die ik pakweg vijftien jaar geleden bedacht. Ik bewaar sindsdien een bak met gebitsafdrukken, meegekregen uit een oude tandartspraktijk. Het idee heb ik nog nooit kunnen uitvoeren en dat hoeft ook niet, maar soms borrelt mental floss toch weer op, om dan een toevoeging te krijgen die is ingegeven door voortschrijdende techniek (zie voor een verdere beschrijving hieronder).
Probleem is dat ik vaak wel gehoord heb van een technische mogelijkheid, maar dan niet goed weet hoe daarmee om te gaan. Net als een complex bouwpakket waarvan je de gebruiksaanwijzing niet hebt. En ik ken het ook van software: ik heb er wel van gehoord dat je helemaal geen Microsoft Office nodig hebt, ik weet ook dat ik geen dure Adobe software nodig heb om video te bewerken, maar hoe zat dat ook alweer precies, waar vind ik het en hoe te beginnen?
Er is nu een oplossing voor. En de oplossong heet Floss Manuals: “FLOSS Manuals provides quality free manuals about how to use free software.” […] “Free software is a technical and social revolution that can change the world. However with 60% of all websites running on free software, why do only 1.7% of all computer users have free software on their desktops? The answer is simple and the Free Software Foundation has said it already :
“The biggest deficiency in free operating systems is not in the software—it is the lack of good free manuals”
Naar aanleiding van de officiële launch van de FLOSS Manuals staat de eerste week van de tentoonstelling FLOSS centraal in de WORKSPACE bij het Nederlands Instituut voor Mediakunst (Montevideo/Time Based Arts). Met verschillende terminals waarop FLOSS te bekijken is, FLOSS Manuals te lezen zijn en je de achtergrond van FLOSS kunt horen in een korte documentaire die speciaal voor Video Vortex gemaakt is.
mental floss
Stel je voor: een klassieke zaal met in het midden een kring van kleine pilaren (13) tot borsthoogte. Bovenop elke pilaar ligt een gipsen afdruk van een gebit, zoals een tandarts die maakt wanneer er drastisch ingegrepen dient te worden. Elke pilaar krijgt een fraai bronzen naamplaatje, we zien Descartes, Erasmus, Wittgenstein, Socrates, McLuhan, Confucius…
Bij elke pilaar is een klein dashboard geplaatst, waardoor de desbetreffende naam geactiveerd wordt. Dan klinkt er een stem. Vanuit luidsprekers die onder het gebitje zijn geplaatst, klinken beroemde uitspraken van de vernoemde denkers. Op de overstaande wand wordt dan een video geprojecteerd die een associatieve band heeft met de beroemde denker en diens uitspraken. Er is één pilaar, de dertiende, waar de toeschouwer zelf via een toetsenbord een aforisme op andere korte overweging kan invoeren. Daarbij wordt deze toeschouwer gevraagd relevante keywords (tags) in te voeren en een taalkeuze te doen. Een computerstem leest nu de tekst voor en de beelden die getoond worden, worden samengesteld aan de hand van de keywords uit een database die vol met allerhande beeld zit.
Het wordt pas interessant als er meerdere toeschouwers zijn. Zodra iemand de naam van een ander activeert, drukt die de voorgaande keuze weg om de nieuwe keuze voorgeschoteld te krijgen. Een vervelend proces, dat slechts door onderling overleg gereguleerd kan worden.
Zo wordt van participatie geen democratisch proces gemaakt, welnee. Dat zijn alleen maar hoogdravende termen. Het kan aanzetten tot gedachten daarover, maar dan vooral via een beleving. Bij de ene gelegenheid is beleving iets om te ondergaan, een andere keer vergt het een actieve deelname, fysiek of mentaal. De beleving kan het doel zijn en soms zet het hopelijk een poortje open. Mentaal of emotioneel, of allebei tegelijk. Daar zou ik wel een handleiding voor willen.