#MW2010 Augmented Reality
Museums and the Web 2010
Donderdag 15 april en vrijdag 16 april
Sessie Actionable research en demonstraties
Uiteraard werd ook dit jaar op Museums and the Web weer de nodige aandacht besteed aan Augmented Reality.
Tijdens de donderdagochtend sessie sprak Manfred Bogen van het Fraunhofer Gesellschaft over een onderzoek naar (innovatieve) AR based solutions. Bij dit onderzoek vroeg men zich onder andere af waarom we met AR zouden willen werken als erfgoedinstelling. In zijn praatje (7 minuten) zette Manfred de typen AR vanuit zijn visie uiteen en ging in op het verschil tussen een bottom-up en top-down benadering bij het gebruik van AR binnen erfgoedinstellingen.
Het meest type AR dat momenteel het meest gebruikt wordt, volgens Manfred, is de videobased methode. Naast deze methode zie af een toe gebruik van side by side AR (robust), see-through AR (emerging) en spatial AR (theory). (zie the abstract voor een toelichting).
Als bottomup benadering toont Manfred een voorbeeld van een display met een object waarnaast een AR toepassing geplaatst is (zie foto). Hier is een duidelijke relatie zichtbaar tussen object en AR. Vanuit de top-down benadering geeft Manfred een voorbeeld van een zogenaamde seetrough display. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van objetcten. Een voorbeeld hiervan is een vernieuwde versie van de Spinnstube (2). Volgens Manfred zijn beide methoden goed bruikbaar voor een museum en ook nu al (makkelijk) inzetbaar. Een eerste conclusie van het onderzoek is dat AR “can extend, replace, show invisible process en suspend.” Het Frauenhofer gaat de twee hierboven genoemde methoden verder evalueren.
In Tokyo zijn ze op een andere manier bezig met AR. Tonchidot heeft in samenwerking met (of in opdracht van, net hoe je het bekijkt) ARCommons en de Graduate School of Media and Governance van Keio University een gratis iPhone app ontwikkeld genaamd Sekai Camera. Seika Camera werkt met museumcontent en is voor musea uiterst goedkoop te gebruiken. Junko Iwabuchi van de Keio University heeft me de toepassing en het hierbij behorende CMS laten zien. Geloof me, veel makkelijker en vriendelijker in gebruik zul je ze niet tegenkomen. Door bemoeienis van de Graduate School is voor musea het CMS voor een speciaal non-profit budget te gebruiken. (In eerste instantie werd de Sekai Camera vooral in detailhandel en bij events ingezet) De applicatie zelf is ‘gewoon’ gratis te downloaden via de Itunes Store. (in het engels) Je kunt hem ook eigenhandig uitproberen (tot 10 juni!) in het Cité des sciences & de l’industrie te Parijs.
Tot slot sprak ik nog met Karen Elinich van The Franklin Institute Science Museum te Philidelphia. Zij zijn momenteel bezig met het onderzoeken van mogelijkheden voor een nieuwe AR toepassing waarbij alle diverse soorten en maten AR in één toepassing worden gecombineerd. De frustratie van telkens een nieuwe applicatie moeten leren gebruiken, ligt hieraan ten grondslag. Het ultieme doel van het FISM is een AR toepassing kunnen gebruiken zonder accessoires, zoals bijvoorbeeld een brilletje of QR code. Inmiddels is een applicatie ontwikkeld. Deze heeft een minder vriendelijke bediening dan de Sekai Camera, maar hij (nu nog in Beta) is voor musea gratis te gebruiken bij wijze van testcase. Dat laatste opent natuurlijk weer andere deuren.
Heb je als museum interesse in deze mogelijkheid, neem dan even contact op via erfgoed2.0@gmail.com, dan verwijzen we je door naar de juiste persoon.