Nieuw Guggenheim forum: ‘Between the Over- and Underdesigned’
Door: Anne Doppen
Over websites van ‘New York museum icons’ : het MoMA, het Brooklyn, het Metropolitan en het Guggenheim.
New York heeft 4 overduidelijke ‘mag je niet missen’ musea. Maar hoe zit het met de websites van deze museum iconen? Na het lezen van het artikel ‘nieuwe website MoMA’ vroeg ik mij af hoe het zit met de websites van het het Metropolitan museum, het Guggenheim museum en natuurlijk koploper als het gaat om nieuwe media en communicatie; het Brooklyn museum. Met de overige communicatie vanuit het MoMA zit het wel goed, de mogelijkheid tot interactie op de website is inderdaad wel een gemis. Doen het Guggenheim, het Met en het Brooklyn museum dit beter?
De website van het Guggenheim bood een verassing: Sinds 22 juni is er een Guggenheim forum,van het beroemde Solomon R. Guggenheim Museum actief.
‘Guggenheim Forum is new series of moderated online discussions catalyzing intelligent conversation on the arts, architecture, and design.’
Op dit forum wordt conversatie (intelligente conversatie welteverstaan..) over kunst, design, architectuur en andere relevante onderwerpen, gelieerd aan tentoonstellingen in het Guggenheim. Een aantal experts vanuit verschillende disciplines zullen hun visie delen via dit forum, door middel van chatsessies:
‘About the Inaugural Guggenheim Forum’: Between the Over- and Underdesigned takes place June 22 through July 2. Live chat sessions are scheduled with Aric Chen for 11 a.m. EDT on Thursday, June 25, and with David van der Leer for 2 p.m. EDT on Tuesday, June 30. Follow Guggenheim Forum by subscribing to the Guggenheim Forum RSS feed.’
Dinsdag 30 juni staat David van der Leer , voorheen werkzaam in Rotterdam en nu assistent curator architectuur en design van het Guggenheim, op de agenda. (Geïnteresseerden zullen s’ochtends rond 7 uur achter de pc moeten kruipen i.v.m. tijdverschil.)
De website zelf is stijlvol vormgegeven. Het is overzichtelijk, alle informatie is snel en gemakkelijk te vinden en de collectie is online te bewonderen. Het nieuwe Guggenheim forum lijkt wel de enige manier te zijn met andere ‘Guggenheim lovers’ te kunnen communiceren. Ik ben benieuwd of andere bezoekers meer opties kunnen vinden.
Het Brooklyn museum dat al vroeg een ‘benchmark’ zette op het gebied van sociale media lijkt deze rol nog steeds te spelen. Direct op de homepage staat, naast de andere belangrijke opties zoals calender, exhibitions en visit us: ‘community’. Deze optie eenmaal gekozen, is de onderstaande uitnodigende boodschap het eerste wat je vind:
‘The Brooklyn Museum believes in community and in the importance of the visitor experience. In this area you’ll find a number of ways to connect with us: blogs, photo and video submissions, podcasts, and more. We look forward to hearing from you.’
Een leuk initiatief vind ik 1stfans. Dit wordt beschreven door Will Cary als ‘a socially networked museum membership’. Will Cary beschrijft museum bezoekers die zeker wat voelen voor een ‘membership’, zij het niet op de traditionele wijze. Het Brooklyn museum lijkt op een heel natuurlijke wijze om te gaan met alle nieuwe mogelijkheden op het gebied van sociale media. In dit artikel is meer te lezen over de ontwikkelingen die het Brooklyn museum is doorgegaan.
Het Met heeft ook een grote hoeveelheid mogelijkheden via haar website en op web 2.0 te bieden. Niet alleen heeft het Metropolitan museum facebook, ook myspace, web feeds, (art work of the day) podcasts, itunes en natuurlijk de mogelijkheid tot de klassieke ‘newsletter’ behoren allen tot mogelijkheden die het Met biedt en te vinden zijn onder Met Share. Toch lijkt de manier waarop het Brooklyn museum haar ‘community’ presenteert meer geïntegreerd als de wijze waarop het Met haar ‘Met Share’ presenteert.
Maar betekent werkelijk overal op het web actief zijn dat een museum beter communiceert? Hoe zit het met kwaliteit versus kwantiteit in deze zeeën van mogelijkheden op het gebied van nieuwe media?
Welke van deze iconen profileren zich het best in ‘the cloud’…..Het Metropolitan museum, het MoMA, het Guggenheim met zijn nieuwe forum of toch de trendsetter het Brooklyn museum?
Is there anything ‘between the under-and over represented?’ Is er voor musea zoiets als ‘te’ aanwezig zijn op het web?