OBA catalogus open voor publieke tags
In het artikel Klassieke ontsluiting versus tagging en social networking heb ik aandacht besteed aan de huidige discussie over het wel of niet ongecontroleerd ontsluiten van je collectie. De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) stelt de praktijk boven de theorie en is aan de slag gegaan.
Zij biedt haar bezoeker een nieuwe social-web functie. De lezer kan eigen tags toevoegen en boektitels bewaren in zogenaamde ‘persoonlijke lijstjes’ binnen de bestaande bibliotheekcatalogus. Deze tags betreffen de ongecontroleerde vrije trefwoorden die elke willekeurige gebruiker mag bedenken. Of het nou inhoudelijke trefwoorden zijn zoals ‘kookboek’ of subjectieve tags zoals ‘grappig’. De tags worden gebruikt bij het zoeken in de AquaBrowser van de OBA zelf, maar ook in andere bibliotheken(!). Daarnaast worden ze getoond in de tagcloud en zijn ze te zien als verfijn-optie.
Het systeem dat ingezet wordt is het zogenaamde MyDiscoveries dat aansluit op de functionaliteiten van de AquaBrowser. De AquaBrowser (waarschijnlijk bij de meeste van jullie wel bekend) is het zoeksysteem dat uitgaat van de associatie als koppeling tussen items/objecten.
Zowel de tags als de ‘lijstjes’ zijn met andere bezoekers te delen. De OBA hoopt op deze manier niet alleen de vindbaarheid van boeken te versterken maar ook de interactie tussen bezoekers te stimuleren. Hiermee maakt zij een mooie sprong in de toepassingen die social tagging biedt en vooral ook kan toevoegen aan de klassieke ontsluiting. In de VS zijn er al diverse successen geboekt door bibliotheken die op dezelfde wijze gebruikmaken van tagging. Hopelijk zal dat hier ook het geval zijn. We zullen de vorderingen zeker volgen. En met ons hopelijk ook andere instellingen…