New ownership @ Picnic 2012
Vandaag heb ik de eerste dag van PICNIC 2012 bijgewoond. Een inspirerende dag met, zoals bekend van PICNIC, media, duurzaamheid en innovatie als vertrekpunt. Het festivalthema van dit jaar is ‘new ownership’ en dit heeft maar liefst 1500 bezoekers en 107 sprekers uit verschillende landen, sectoren en/of disciplines aangetrokken. Het ochtendprogramma van dag 1 stond vooral in het teken van de filosofische ideeën, het vormen van een visie en deze delen met de rest van de wereld. Hieronder schets ik een verslag van het mainstage, gecatagoriseerd als “fundamentals of new ownership”.
Na de opening leidde Alice Taylor, moderator van het mainstage, de dag in. Alice is, naar eigen zeggen, opgegroeid met digitale media en al sinds begin jaren negentig gefascineerd over alles dat met internet, games of andere vormen van digitale communicatie te maken heeft. Zij is CEO bij MakieLab, een instelling die educatieve games/speelgoed ontwikkelt met als bekendste product momenteel de Makie Doll.
Spreker George Dyson trapte af met zijn visie op de evolutie van computers, (digitale) communicatie en de rol van de mens in dit geheel. Een redelijk complexe visie met multi-cellulaire netwerken van microprocessoren en metazoïsche codes als belangrijke ingrediënten, uiteengezet in niet-chronologische tijdeenheden. Dit geheel in het teken van zijn zoektocht naar de juiste keuze: bottom-up of top-down benadering: “Nature has been constrained in the development of multi-cellular organisms by hard limits on physical size. The recent proliferation of wireless, multi-cellular networks of microprocessors and metazoan codes has removed this constraint. Will the control of these new breeds of organism be top-down or bottom-up?”
Byron Reese, Executive VP of Innovation, Demand Media, verkende de impact die technologie op ons dagelijkse leven heeft; de gemeenschap, religie, familie, business, wetgeving en onderwijs. Byron betoogde dat de primaire effecten van techniek op de samenleving en de cultuur duidelijk zichtbaar zijn in ons dagelijks leven, (Hij benoemt een verschuiving van de macht en een stijging van individualisme.) maar dat de secundaire effecten niet zo voor de hand liggen. Zijn belangrijke note: “Poverty, hunger and decease is a technical problem. Therefor it should have a technical solution as well.”
“Strategies in Genetic Copy-Protection” was de titel van het werk van Rich Pell. Rich is director bij het Center for Postnatural History, een outreach centrum gewijd aan de verzameling, de documentatie en het tentoonstellen van levensvormen die opzettelijk zijn veranderd door selectief fokken of genetische manipulatie. Zij hebben een eigen locatie in Pittsburgh, Pennsylvania, en creëren reizende tentoonstellingen voor musea en galerieën over de gehele wereld.
Rich gaf inzicht in de historische strategieën en contra-strategieën die mensen maken om onszelf ‘eigenaar’ te maken van het leven door het bij anderen (dieren) te beperken of te sturen. In dit geval bij het primaire recht: de voortplanting. Uitermate interessante doch ook best schokkende informatie.
Dale Stephens is een jongeman van twintig die sterk gelooft in het un-schooling principe. Mede door de ontwikkelingen in technologie verandert de educatieve wereld in razend tempo en hogescholen en universiteiten hebben volgens Dale niet langer heerschappij in het opleiden van mensen. Zelf verliet hij school op zijn twaalfde en in plaats hiervan organiseerde hij samenwerking in leergroepen, mentoren en werkte met vrijwilligers vanuit de gemeenschap. Hij heeft hiermee een duidelijke kijk op het onderwijs ontwikkeld en wordt gezien als ware onderwijskundige. Als part-time docent heb ik natuurlijk zo mijn twijfels over un-schooling. Dale is echter iemand die simpelweg door zichzelf te zijn het sprekende voorbeeld geeft en aan mij dus altijd het tegendeel zal kunnen bewijzen.
Mike Lee sloot het ochtendprogramma af met een knallend verhaal over de simpelheid van ‘macrometaengineering’. Een ingewikkelde, zeer vermakelijke en intrigerende weg om uiteindelijk te komen tot “how international entrepreneurs in Amsterdam are building an ecosystem to support our technology-driven future” (bij de meesten van ons bekend als project: Appsterdam)
Naast deze ochtendsessie waren er vele meer. Waaronder bijvoorbeeld het Media Wisdom 2024 event. Op de site van PICNIC kun je hier een verslag van lezen. Ook vond de Postcode Loterij Green Challenge plaats. Een wedstrijd waarbij entrepeneurs van waar ook uitgedaagd worden om een bussinessplan in te dienen over het in hun ogen beste idee rondom duurzaamheid, creativiteit en innovatie. Hoofdprijs maar liefst 5 ton en twee runner-ups voor elk 1 ton in euro’s. Lees ook hiervan het verslag op de site van PICNIC.
In volgende berichten zal ik nog verslagleggen van de middagsessie(s) van dag 1 en ondertussen laat ik me graag inspireren op de tweede dag van deze PICNIC in Eye…