Post RSS
Niet lang geleden kondigde Google aan te stoppen met de Google reader. Dat betekende eigenlijk zoveel als dat RSS op z’n retour is. Want als Google ermee stopt, stopt de halve wereld en zal de rest te zijner tijd ook stoppen.
Inmiddels heeft Google natuurlijk al heel veel andere manieren om nieuws en updates te delen en door te sturen. Google+ vervangt veel van de voormalige reader functionaliteit en wij hebben er inmiddels een community: ErfgoedZaak. Mettertijd zullen we weten hoe waardevol die plek is. En wie eenmaal een vlotte scooter heeft, zal minder snel de oude fiets pakken…
RSS, om het nog even uit ons geheugen op te frissen, staat voor Really Simple Syndication. En zo werkt het ook. Je publiceert iets en zonder verdere moeite kan het elders gepubliceerd worden. Dus als je je op de RSS-feed abonneert, krijg je zonder verdere handeling te hoeven verrichten het bericht bijvoorbeeld in de reader van jouw voorkeur, via je mail of, en dat is alweer lang geleden, via een desktop applicatie.
Het beeldmerkje van RSS, met de stip en 2 witte boogjes in een oranje-rood vlak, heeft zelfs model gestaan voor het beeldmerk van Erfgoed 2.0. Ik draaide het een kwartslag, zodat het als dak van een gebouw (erfgoed instelling) kon fungeren en voegde er ‘mensen’ aan toe. Voor mij stond het RSS beeldmerk altijd symbool voor delen en met elkaar in verbinding staan. En ik vind dat nog steeds een mooie gedachte. Mede om die reden, maar ook omdat ik momenteel te druk ben om regelmatig te posten (en dat geldt voor de meeste auteurs op dit blog) en alsnog voor wat frequentere updates te zorgen, installeerde ik een plugin, de RSS Multi Importer. En die koppelde ik aan de RSS van Tweeted Times, waar we met Erfgoed Nieuws dagelijks een krantje uitbrengen.
Dat doen we ook met paper.li, wat we al geïntegreerd hebben in dit weblog, maar Tweeted Times heeft daarbij de functionaliteit om op gezette tijden met zg. ‘top nieuws’ te komen: “Erfgoed Nieuws nieuwste”. Kan je het nog volgen?
Om kort te gaan: het werkte niet vlekkeloos en zorgde er eigenlijk voor dat we iets gingen doen waar ik geen voorstander van ben: nieuws klakkeloos binnenhalen en publiceren in een pop-Up venster. Gister had ik het met veel moeite geïnstalleerd en ge-finetuned, maar vandaag stond het me alweer zo tegen, dat ik het verwijderd heb.
Misschien heeft iemand een goeie suggestie om toch voor nog wat meer integratie te zorgen? Mijn voorkeur gaat er nog steeds naar uit dat zoveel mogelijk vakgenoten via Erfgoed 2.0 bloggen over hun kennis, praktijkervaring, vragen, meningen, etc. Op die manier worden we met z’n allen slimmer en is ons werk eens te meer interessant. Op die manier speel je jezelf ook in de picture. Het enige wat je dan hoeft te doen, is even contact op te nemen met mij en dan help ik je in een handomdraai verder.