reeks netwerkbijeenkomsten over erfgoed + locatie + beleving
Er is eigenlijk niets zo interessant als de beleving van erfgoed en alle vragen die daar bij komen kijken. En bij die beleving van erfgoed maakt het momenteel niet meer zoveel uit of je dat nu thuis doet, onderweg of op locatie. Of wat is het verschil en hoe kun je dat optimaliseren? Over wat voor beleving hebben we het? Wordt die gevoed door een historisch bewustzijn (“moet je je voorstellen, tweeduizend jaar geleden liepen hier Romeinse soldaten en je kunt de muur aanraken waartegen zij leunden…”) of een historisch onbenul (“hoe zit dat eigenlijk met de geschiedenis van Delft en waarom is juist hier het Vermeercentrum gevestigd?”) of door heel andere motieven? En ook vragen op gebied van toerisme + erfgoed, werkt dat vervlakking in de hand, of juist het genereren van (nieuwe) betekenissen? Intussen hebben heel veel initiatieven hun tanden gezet in het vergaren en delen van verhalen. Is dat dan anekdotiek of contextualisering of geen van beide?
Mede om die reden -en natuurlijk omdat ik gevraagd ben- raakte ik betrokken bij het project Plaatsen van Betekenis, dat inmiddels if then is now heet en eind november met een eerste beta-versie live gaat. Veel mensen weten dit inmiddels, aangezien ik namens if then is now ook ben gaan twitteren.
Een uitermate interessant proces is het, waar dergelijke vragen de revue passeren. De kennis die daarover opgedaan wordt, willen we met zoveel mogelijke vakgenoten en andere geïnteresseerden delen op een daaroe ingericht weblog: locatie + beleving Lab.
De afgelopen jaren hebben we een groeiend aantal erfgoedprojecten zien ontstaan, waarbij diverse bronnen (collecties, data, instellingen) met elkaar gecombineerd worden. Dikwijls zijn de projecten gericht op een stad, een regio, een provincie, een route; ze verbinden locaties en het daaraan gerelateerde erfgoed. Voor if then is now is lang nagedacht over hoe een innovatief model eruit zou moeten zien; gedacht vanuit de gebruiker, de cultuurtoerist.
Ook if then is now koppelt dergelijke informatie, laat gebruikers én erfgoedinstellingen aan het woord. We constateerden echter dat niet alleen de plek of plaats voor gebruikers van erfgoed relevant is. Indien we met If then is now een platform met betekenis willen bieden, dan zijn naast Plaats ook Tijd, Informatie en het Sociale aspect van belang.
Op mijn aanraden wordt binnenkort gestart met een reeks netwerkbijeenkomsten over dit onderwerp. Wat wij inmiddels bedacht en geleerd hebben, willen we dus graag delen met vakgenoten, maar ook zijn we benieuwd naar de ervaringen en inzichten van onze vakgenoten. Daarvoor worden uitdrukkelijk, naast de collega’s van de bibliotheken, archieven en musea ook de collega’s van de monumenten, forten, kastelen, buitenplaatsen, landschappen, etc. en ook het immateriële erfgoed uitgenodigd.
Centraal staat natuurlijk het betrekken van je publiek, het verzorgen van arrangementen, het bieden en vragen van ervaringen, reviews, waarderingen en hoe je dit ook nog eens financieel aantrekkelijk kunt maken. Meer informatie hierover kun je lezen op het Locatie+Beleving Lab. Aanmelden voor de (gratis) bijeenkomsten kan via dat weblog of meld je aan via dit formulier. Er zijn voor 14 november a.s. nog plaatsen beschikbaar!