Succesvolle start netwerk Kerkverhalen

Een kleine dertig kerkverhalenvertellers kwam op 12 mei j.l. voor het eerst bijeen in de Laurentiuskerk (P.J.H. Cuypers) in Alkmaar. Doelstelling was om de groep (wetenschappelijke én activistische) verhalenvertellers een breder en groter publiek te laten bereiken door enerzijds de inzet van social media, en anderzijds gebruik te maken van www.ifthenisnow.eu om hun krachten te bundelen en hun verhalen online te publiceren. Het selecte gezelschap werd op het goede spoor gezet door wethouder Anjo van de Ven van Alkmaar met een drietal kernverhalen over de Laurentiuskerk en haar heldere visie op de toekomst van kerkelijk erfgoed. Haar verhalen typeren bij uitstek de opzet van de bijeenkomst, waarvan het verslag nu beschikbaar is: http://bit.ly/KihM-verslag

De deelnemers waren nieuwsgierig naar hoe je met verhalen kerken helpt. Menno Heling van het verhalenplatform voor cultuur, erfgoed en toerisme if then is now en Bernadette van Hellenberg Hubar, sinds de oprichting van het Cuypersgenootschap in 1984 bezig met religieus erfgoed, gaan kerken helpen om zich beter te profileren en meer publiek te trekken. De komende jaren zullen immers steeds meer kerken moeten kiezen voor integrale herbestemming of aanvullende functies, waarvoor het belangrijk is om publiek te trekken. Met de hashtag #KihM werd daar die middag op Twitter aandacht aan besteed, wat spontaan leidde tot het begin van een ‘community’ kerkverhalenvertellers via @kerkverhalen.

Presentaties

Menno liet in zijn presentatie (te bekijken via http://bit.ly/KihM-mh) een aantal onderdelen van if then is now zien met wat er reeds aan kerkverhalen is verzameld. if then is now wil mensen aan het denken zetten door onder andere kerkverhalen als cluster te promoten. Zo kan het verhaal van een kerk of klooster in een bredere context worden geplaatst, gekoppeld aan biografische informatie over een priester of architect, aan een issue over de kerk in het algemeen of persoonlijke verhalen. Zo ontwikkelt zich een community die met de door Menno gepresenteerde strategie ook weer ingezet kan worden om het belang van religieus erfgoed onder de aandacht te brengen.

Bernadette hield een pleidooi om naar het voorbeeld van de musea sociale media te gebruiken om meer aandacht voor het eigen erfgoedverhaal te krijgen. Of je nu regelmatig een blog publiceert over religieus erfgoed of dat je je intensief inzet voor het behoud van een kerk, met Facebook en Twitter bereik je veel meer mensen dan via printmedia of alleen op je eigen website. Haar missie richt zich vooral op het betrekken van de specialisten in haar netwerk, omdat er veel kennis aanwezig is die vaak niet verder komt dan een beperkte groep. Haar presentatie vind je hier: http://bit.ly/KihM-bvhh.

Bij de borrel zwermde de groep verhalenvertellers uit over de Laurentiuskerk waarbij David Mulder enthousiast vertelde over de recent herontdekte schilderingen van Alexander Kläzener, Cuypers’ biograaf Wies van Leeuwen het vroege werk van Pierre J.H. Cuypers detailleerde met zijn eigen verhalen en Bernadette de aparte iconografie van het heilig Bloedaltaar van J.H. Tonnaer van uitleg voorzag.

Volgende stap en volgende bijeenkomst

Het enthousiasme van de deelnemers na 12 mei leidde niet alleen tot de instelling van het twitteraccount @kerkverhalen. Binnenkort kan ook kennis gemaakt worden met de eerste ‘mirror’ Kerkverhalen op ifthenisnow.eu. Wat dat betekent, houden we nog even onder de pet.

Hoe digitaal dit netwerk ook is, de haptische mens wil ook wat. Dus een volgende bijeenkomst van het kerkverhalenvertellers netwerk is gepland begin oktober. Interesse? Geef je op via onderstaande e-mailadressen, of volg het #kerkverhalennetwerk via @kerkverhalen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.