Tentoonstellingen met interactieve video in beeld brengen
Hoe breng je een museum en dan specifiek een tentoonstelling in beeld? En hoe betrek je daar de bezoeker bij? Eerder berichtten we op Erfgoed 2.0 al over de inzet van Google Street View door o.a. Tate. In het begin van deze eeuw kwamen de eerste 360° foto’s van het Louvre, waar je als bezoeker naar believen mee kon navigeren. Maar dat was natuurlijk nog beperkte interactie. Kan dat inmiddels (veel) beter?
Panoramische video’s, effectief gebruik van bestaande media als YouTube om publiek te engageren, of video aansturen met handbewegingen, gebruik van video in Augmented Reality, er is al heel veel te koop. Op de website van Erfgoed Nederland las ik een persbericht over een pilot van TiMe Amsterdam en Promuse&Wehman, voor een nieuwe interactieve manier om musea en tentoonstellingen in beeld te brengen. Het bericht was letterlijk overgenomen, inclusief spelfouten, van de website (persbericht) van Promuse&Wehman. Niet de manier voor Erfgoed Nederland als koepelorganisatie om nieuws te promoten, vind ik.
In de pilot worden de mogelijkheden en toepassingen van 360° opnametechnieken en interactieve software onderzocht. Daarbij wordt, volgens het nieuwsbericht, gebruik gemaakt van Quiksee Studio™, een techniek die door Vectrys uit Oss ontwikkeld is. Voor wie worden de mogelijkheden onderzocht? Waarom? Mij lijkt het onderzoek van de pilot beperkt, als er al meteen voor een bepaalde software gekozen is. Of wordt er gekeken naar de mogelijkheden van die software voor de museale sector? Ik kan me voorstellen dat Vectrys geinteresseerd is in een nieuw afzetgebied en daar een bureau voor inschakelt. Zoals ik het lees bij Erfgoed Nederland wordt er iets anders gesuggereerd.
Maar goed, wat is Quiksee Studio? Volgens de website van Vectrys is het “geen 360˚ fotografie, geen panoramafotografie, geen foto-stitching en ook geen conventionele video, maar een interactieve crossmediale videoapplicatie. (Video)beelden kunnen bewerkt worden en voorzien van geluid (muziek, voice-over), tekst en “hot spots” met het software pakket Quiksee Studio™ Pro.” Dat kan ook in YouTube of Vimeo en ik zie niet wat er crossmediaal aan is. Eén enkele applicatie kan nooit crossmediaal zijn, zeker niet als daar geen crossmedia concept achter zit. Een crossmedia concept is altijd maatwerk, waarin bepaald wordt welk verhaal verteld wordt, welke media om welke specifieke kwaliteiten en mogelijkheden ingezet worden, hoe de koppeling tussen inhoud (collectie, tentoonstelling), communicatie, marketing ten uitvoer gebracht wordt, hoe relevantie, participatie, co-creatie e.d. ingezet worden. Klinkt als een potentieel interessant product dat helemaal verkeerd gepromoot wordt.
“Het eindproduct van de pilot is een DVD (en wellicht ook internettoepassing) waarop een bestaande tentoonstelling geheel ‘doorgewandeld’ kan worden op een door de gebruiker te bepalen manier en tempo.” Ik lees hier nog steeds niks nieuws. Dat er gekozen is voor een DVD en dat de internettoepassing zonder nadere toelichting als mogelijkheid wordt gezien, vind ik een enorm zwaktebod en al helemaal niet crossmediaal.
“Door middel van links wordt additionele (content)informatie in woord en beeld toegevoegd.” Dat klinkt al interessanter en ik vermoed dat daar de toegevoegde waarde kan zitten, mits er direct de koppeling met online (collectie) in zit.
Ik ben toekomstgericht, geef graag iedereen het voordeel van de twijfel en niet in het minst voornoemde bureaus. Volgens mij zijn de bedoelingen ook goed en integer. Dit is echter niet waar ik reikhalzend naar uit zie. Waarom klinkt het als het zoveelste budget dat gretig gebruikt wordt maar weinig resultaat levert? En nogmaals: waarom wordt dit bericht op deze manier onder de aandacht gebracht door Erfgoed Nederland?
De belangrijkste vraag blijft natuurlijk: werkt het? En wat zijn de alternatieven? Zie ook de discussie over gebruik van video in erfgoedinstellingen bij de Erfgoed 2. groep op LinkedIn.