urban augmented reality
Het Nederlands Architectuur instituut (NAi) heeft een augmented reality applicatie ontwikkeld voor de iPhone / Google Android-toestel (camera, gps én een kompas), waarmee je door door de stad kunt lopen en ter plekke bij een flink aantal objecten (gebouwen vooral) extra informatie te zien. Deze applicatie heeft als primeur dat het de enige mét 3D-modellen is.Met je eigen smartphone kun je bijvoorbeeld bekijken hoe het nieuwe Rotterdam Centraal Station eruit komt te zien. Je richt de camera van je mobieltje op een gebouw, zoals je doet wanneer je een foto neemt, en over het gebouw dat je ziet verschijnt een toegevoegde (digitale) informatielaag. UAR kan foto’s, videobeelden en ook 3D-beelden tonen. Ik kende zoiets gewoon als Augmented Reality, maar vermoedelijk omdat het specifiek om een stedelijke omgeving gaat, wordt het Urban Augmented Reality (UAR) genoemd.
Zo kun je bijvoorbeeld de stad zien zoals die was door op een plek gebouwen te tonen die er vroeger gestaan hebben. Andere mogelijkheid is de stad te tonen zoals die had kunnen zijn. Met een maquette of ontwerptekening van alternatieve ontwerpen die nooit zijn gerealiseerd, wat meteen inzicht geeft in stedebouwkundige planning en voor de toeschouwer de mogelijkheid biedt (virtuele) keuzes te maken.
De eerste versie werkt alleen in Rotterdam. Eind dit jaar volgen Amsterdam, Utrecht en Den Haag. In de komende jaren zal UAR verder uitgebreid worden met meer steden en meer objecten. Gebruikers kunnen ook zelf objecten toevoegen, een bijzonder gebouw, hun eigen huis. Ook kunnen verschillende gebruikers elkaar corrigeren. Zo voegen ze gezamenlijk content toe en verrijken daarmee de database, die weer zichtbaar is voor anderen.
Vanaf 30 juni 2010 is UAR zelfstandig te downloaden via de Android Market en App store van Apple. Bij de introductie (vanaf 30 juni 2010) zijn ook leentoestellen beschikbaar zodat het effect ook voor de niet-bezitters van een smarphone mee te maken is.
Agentschap NL (voorheen Senter Novem), de BankGiroLoterij, het VSB fonds en SNS Reaal hebben de applicatie mede mogelijk gemaakt. UAR is ontwikkeld in samenwerking met IN10 Communicatie, Layar en DPI Animation House. “Het Gemeentearchief Rotterdam levert met zijn foto’s een grote bijdrage aan de inhoud van de applicatie. Hierdoor wordt een deel van zijn collectie op een bijzondere manier toegankelijk.
UAR is gratis beschikbaar voor iPhone en Android. Feedback is in de ontwikkelfase van harte welkom. Voor meer info zie http://www.nai.nl/uar”