5 beroemdheden in de champagnestreek

Zoek je het deze zomer dichter bij huis, bijvoorbeeld in de Franse champagnestreek, dan kun je ook daar voldoende cultuur snuiven. Uiteraard heb je oude steden zoals Troyes en Charleville-Mezieres, zijn er verschillende champagnehuizen voor de nodige bubbles en kun je prettig wandelen in het Foret d’orient. Maar ook heb je diverse plaatsen gewijd aan vijf Franse beroemdheden: Renoir, Voltaire, Charles de Gaulle, Rimbaud en Verlaine. Allemaal op rijafstand van elkaar gelegen.

In Essoyes heb je Atelier Renoir waar enkele authentieke eigendommen van de schilder staan opgesteld. (schilderijen van de meester zijn te vinden in zijn andere verblijfplaats, Cagnes-sur-Mer nabij Nice, in het Renoir Museum). Essoyes, de geboorteplaats van Aline de vrouw van Renoir wil van Essoyes ene heus Renoirdorp maken, met bioscoop en impressionismetuin en -winkel. Daarnaast kun je verschillende Renoir-routes wandelen en de plekken waar renoir geschilderd heeft in levende lijve aanschouwen. Nog een belangrijke trekpleister heeft het dorp al te bieden; het graf van Renoir is na zijn begravenis overgebracht van Nice naar Essoyes, waar ook de rest van het gezin begraven ligt. (Utrecht-Essoyes: 6,5 uur)

Voor Voltaire reis je af naar Cirey-sur-Blaise. Hier kun je het Chateau de Cirey-sur-Blaise bezoeken, het kasteel waar Voltaire als minnaar van de gehuwde markiezin introk. Emilie de Chatelet, gedeputeerd wis- en natuurkundige wist Voltaire gedurende 15 jaar aan zich te binden. Een bezoekje aan het kasteel toont naast de vele werken van Voltaire, ook de brieven die hij (ondanks het ‘samenwonen’) aan zijn geliefde schreef. De bewijzen van de vele experimenten die zij samen uitvoerden zijn ook, in de vorm van publicaties, in het chateau terug te vinden. (vanaf Utrecht iets minder dan 7 uur)

Charles de Gaulle laat van zich horen in La Boisserie, dat alleen te bezoeken is onder leiding van een gids. La Boisserie toont het woonhuis van De Gaulle inclusief werkkamer. Naast La Boisserie kun je hier ook het Mémorial Charles de Gaulle bezoeken. En sinds 2008 is hier een (volgens de makers) multimediale expositieruimte aan toegevoegd. Dit drie verdiepingen tellende gebouw biedt informatie over het leven en werken van De Gaulle. (Idem 6,5 uur)

Voor Rimbaud rij je door naar Charleville-Mezieres. (ook zonder Rimbaud een bezoekje meer dan waard) Hier tref je het geboortehuis van Rimbaud, het Musee Arthur Rimbaud en (tegenover het museum) het Maison des Ailleurs. Dat laatste is een voormalig woonhuis vand e familie dat nu is opengesteld voor publiek. De kamers van het woonhuis zijn ingericht naar alle steden die je dichter bezocht. En als je de geschiedenis van Rimbaud kent, weet je dat dit er aardig wat zijn. De webcam ontbreekt hier overigens niet. Deze laat realtime beelden zien van de (ook weer) door Rimbaud bezochte steden, zoals Brussel, Stuttgart en Londen. (Harderwijk wordt hier ook nog aan toegevoegd…) Naast deze musea kun je een Rimbaud-stadwandeling maken. Deze toont je o.a. het woonhuis, het geboortehuis en zijn graf. (Utrecht-Char.Mezieres 4 uur)

De laatste uit het rijtje, Verlaine, vind je in Juniville. In de oude Auberge van het dorp, Lion d’Or, is een klein Verlaine museum gevestigd. Dit toont foto’s, tekeningen en uiteraard gedichten van Verlaine. Het museum is in de zomermaanden ook nog geopend als cafe, dus wellicht is dat het beste moment voor een bezoekje. (Utrecht-Juniville 4,5 uur)

Door de relatief korte rijafstand kun je je dus ook voor een lang weekend prima vermaken met dit aanbod. Wil je meer info, zie de websites Atout France, Office de Tourisme de Troyes, Charleville-Mezieres en de ANWB reizen site. Fijne trip gewenst!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.