One Week, One Tool: Anthologize

Afgelopen dinsdag is een opensource WordPress plug-in gelanceerd met de naam Anthologize (een anthologie is letterlijk een bloemlezing). Aan de hand van deze tool kan een WordPress blogger vrij eenvoudig zijn of haar blog redigeren, aanvullen met externe content en uiteindelijk exporteren als een e-book, met de keuze uit de meest gebruikelijke formaten (o.a. PDF, EPUB).

Op de website geeft het team van ontwikkelaars een aantal suggesties voor gebruik in het onderwijs, in de erfgoedsector, en voor de ambitieuze schrijver thuis.

Wat mij het meest intrigeert over deze plug-in (naast het feit dat het me op ideeën brengt voor het schrijven van mijn scriptie komend jaar), is dat hij het resultaat is van het zomerinstituut One Week, One Tool, dat een gemengde groep academici en webprogrammeurs in de laatste week van juli bij elkaar heeft gebracht om een bruikbare tool voor de alfawetenschappen te bedenken en daadwerkelijk te maken en lanceren. Een briljant concept eigenlijk; simpel en doelgericht. Bestaat een dergelijk initiatief in Nederland al? Zo niet, waaróm eigenlijk nog niet?

One Week, One Tool is een project van het Center for History and New Media. Dit onderzoekscentrum is onderdeel van het George Mason University in Virginia en is verantwoordelijk voor tal van boeiende tools en initiatieven voor het onderwijs en de erfgoedsector, waaronder het eerdergenoemde web-based registratie- en presentatieplatform Omeka (dat binnenkort een broertje krijgt) en Zotero, een hulpmiddel bij online onderzoek.

Wat denk je? Heb je zelf wat aan Anthologize, zie je het nut ervan in?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.