Averechtse hobby’s?

De resultaten van de tellingen van gisterenavond en vannacht zullen de gehele erfgoedsector doen nadenken. Wat gebeurt er met ‘ons’ erfgoed en de manier waarop we hier (digitaal) mee om zullen gaan? Uitgerekend vandaag presenteert  Virtueel Platform de publicatie Archive2020,  met de meest urgente problemen op dit gebied. Zij pleit hierin voor duurzame archivering van kunst en cultuur. Blogs, games, online kunstwerken en ander born-digital materiaal gaat volgens hen verloren door browser updates en nieuwe systemen.

Ook IP kwam vandaag (naast het bericht over bovenstaande publicatie) met het bericht “E-Depotpioniers willen informatie-infarct bij overheid voorkomen”. Vanmorgen bracht Theo Meereboer de tweet “Wat betekent het voor de kunst & cultuur en cultureel erfgoedsector als er een VVD-CDA-PVV coalitie komt?” welke al direct een paar keer is geretweet.

De nood lijkt hoger dan ooit. We zullen geen van allen ontkennen dat het ons bezig houdt. Niet alleen bij de erfgoedinstellingen, die eindelijk actief gestart zijn met digitalisering en transitie vanuit het digitaal werken, maar ook de koepelorganisaties (waaronder ik Erfgoed 2.0 ook schaar voor het gemak) zullen zich afvragen welke projecten doorgang zullen gaan vinden en bij welke activiteiten gezocht zal moeten worden naar andere inkomstenbronnen dan die vanuit de overheid. Misschien een goed moment om nog beter te kijken naar verdienmodellen, innovatie en samenwerking op dat gebied. Vanuit Erfgoed 2.0 zullen we dat iig wél doen, oa door hier nóg meer aandacht op te vestigen binnen de projecten die we uitvoeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.