Bangkok National Museum

In verband met een trip naar Rome vorige week, is de reispost een week verlaat. Dit keer blikken we terug naar een bezoek aan het Nationaal Museum te Bangkok. Het verslag van Rome volgt uiteraard ook…

Na een reis door Thailand zijn er een paar dingen die absoluut bijblijven: een heleboel boeddha’s, een prachtige groene natuur en ontzettend lekker (spicy) eten. Naast deze cultuurvormen, biedt ook het Thaise erfgoed heel veel moois.

De collectie
Het nationaal museum te Bangkok geeft een overzicht van de Thaise historie. In twee hoofdgebouwen en losse paviljoens op het museumterrein wordt een van de grootste collectie van Zuidoost-Azie beheerd. In de twee hoofdgebouwen vind je:

  1. The Thai History Gallery;
  2. The Archaeological and Art History Collections;  waar werken uit de Dvaravati periode en specifieke streken zoals de provincie Lopburi getoond worden.
  3. The Decorative Arts and Ethnological Collection; een collectie die een variëteit aan artistieke, culturele en etnografische voorwerpen, zoals gouden schatten en edelstenen, parelmoer inleg, koninklijke emblemen en insignes, kostuums en textiel, keramiek, ivoor, koninklijke transportmiddelen, oude wapens en muziekinstrumenten bevat.

De overige delen van het museumterrein bieden ruimte aan “De Royal Funeral Chairots”, gebouwd voor de Koninklijke begrafenisceremonies, “De Buddhaisawan Kapel”, dat huis biedt aan ‘Phra Buddhasihing’, een belangrijk Boeddhabeeld én de oudste muurschilderingen van Bangkok. En ook “The Red House”, oorspronkelijk een van de woonruimten van Koningin Sri Suriyen, de vrouw van koning Rama II, maken deel uit van de collectie.

De organisatie
Het museum dateert al uit 1874 toen Koning Rama V het “eerste openbare museum” van Thailand opende. Toen toonde het instituut de koninklijke collectie van koning Rama IV, en andere voorwerpen die volgens het koningshuis als algemeen belang gezien werden. Enkele jaren later is het museum verhuisd naar haar huidige locatie, de “Wang Na”, ook wel “Paleis aan het Front”; het paleis van de opvolger van Rama V. In 1926 werd de naam “Bangkok Museum” toegekend en in 1934 omgezet naar het Nationaal Museum Bangkok, toen onder de leiding van het ‘Departement van Schone Kunsten’.

De plek
Je vindt het Nationaal Museum in Bangkok bij de National Gallery en het Theater. Het museum biedt jou als bezoeker de bijna bevoorrechte mogelijkheid om de hectiek en onbezonnen chaos van een stad als Bangkok te ontvluchten, al is het maar voor een uurtje. Zodra je het museumterrein betreedt, waan je jezelf in een ander deel van Thailand. In de natuur, in de rust. Vooral de paviljoens en historische gebouwtjes in de ‘tuin’ van het museum geven het andere leven van Thailand goed weer. Al met al een fijne plek om geweest te zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.