beluisterbare Ebooks

Uitgeverij Kluwer komt met audio in ebooks. Ze claimen daarmee de eerste in de onderwijsmarkt te zijn. In samenwerking met Kluwer heeft Koert Media, leverancier van open.junixx uitgeverijsoftware, de luistersoftware ReadSpeaker LeesVoor in ebook geïmplementeerd.
Dat is een hele mond vol. Er zitten aardige features in, als je het persbericht mag geloven. Volgens mij moeten we dat maar doen. Want de opgegeven link naar creativebook.nl, of readspeaker.nl in het persbericht geven helaas geen toegang tot een klinkend ebook. Die moet je eerst aanschaffen, bij Kluwer.
Een demoversie kan met een wachtwoord worden bekeken, nadat men eerst per email een aantal gegevens heeft opgegeven: naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, de naam van de organisatie waar u werkt en uw functie. Dat is jammer, men moet eerst langs de kassa voordat er kan worden geluisterd.

Maar goed, de aardigheden van deze ebooks zijn er: de online pagina’s kunnen gemakkelijk worden vergroot en verkleind. Het is mogelijk om eigen aantekeningen bij de ebooks te maken en te bewaren, zelfs per pagina. Tekstgedeelten kunnen worden gemarkeerd (highlighten) en op elke willekeurige pagina kunnen bookmarks worden aangebracht. Full-text-zoeken is een handige tool voor gebruikers om snel onderwerpen in de tekst of het studiemateriaal terug te vinden.
Het zou natuurlijk helemaal leuk zijn als je op deze manier een wiki-functionaliteit kon gebruiken. Dat jouw aantekeningen voor een ander te beluisteren zijn, met jouw stem. Maar dat is waarschijnlijk gebaseerd op heel andere software. Of als je audiofragmenten kon toevoegen. Een artikel over de muziek van Papoea’s en dan audio erbij.

Hoe werkt het luisteren dan precies?
Tijdens het lezen van een ebook kan tekst worden geselecteerd, die met een druk op de knop wordt voorgelezen. Dit is een belangrijke ondersteuning voor studenten (maar evengoed voor zakelijke en privégebruikers) met een leeshandicap. Ook is het een belangrijk hulpmiddel voor alle gebruikers, omdat tekst of studiestof tegelijk kan worden gelezen en beluisterd.

luister-rijksmuseum.png

Een ander, wel sprekend voorbeeld is het Rijksmuseum, dat als eerste Nederlandse museum een sprekende website heeft. Klinkt verstaanbaar, maar nog een tikkeltje Digitalig.

De vraag blijft bij mij: voor wie is dit nu precies bedoeld, alleen voor dislectici en slechtzienden? Volgens mij werkt het pas echt goed, vooral ook voor musea en cultuurinstellingen, als er meer aantrekkelijke toevoegingen bij komen. Maar dan denk ik eerder richting een web2.0 toepassing.

via: persberichten.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.