British Museum met vernieuwde website

Op ZB DIGITAAL komt Edwin Mijnsbergen doorgaans als een van de eersten met interessant nieuws op het gebied van eCultuur, Web2.0 toepassingen voor de erfgoed sector, musea en bibliotheken. Edwin weet naar mijn idee goed invulling te geven aan het begrip Bibliotheek2.0, een gedachte die ik anderhalf jaar geleden besprak met Yvonne van Schaik, directrice van de Openbare Bibliotheek Bergen (NH). Reden genoeg om Edwin en zijn weblog eens extra te noemen en te blijven volgen.

Nu heeft Edwin een blogpost geplaatst over de vernieuwde website van het British Museum. Met meer dan 275.000 artifacten online fungeert de vernieuwde website van the British Museum als digitale etalage voor de ruim zeven miljoen items uit de collectie. De komende twee jaar zal dit aantal artefacten in hoog tempo worden uitgebreid: “Work is continuing on cataloguing the remainder, and new entries are being added at the rate of about 3,000 a month. But the size of the collection means that it will take many years to complete”. Voor wie meer wil weten over de collectie database, geeft het museum extra informatie. Wat ik mis is de mogelijkheid voor bezoekers en geïnteresseerden (kenners) om te participeren bij het beschrijven (en dus van context voorzien) van de collectie, een onderwerp dat tijdens de DEN conferentie in december nadrukkelijk werd besproken, met name in de keynote speech van Jim Michalko (presentatie downloaden).

De gekozen opzet van de website maakt van het Britisch Museum nog geen museum2.0. Desondanks biedt de website genoeg. Je kunt de collecties op verschillende manieren (criteria) doorzoeken of verkennen. Edwin koos voor de indeling op cultuur, ik koos voor de indeling online tours, vervolgens museum and exhibition en toen  badges symbols of identity. Leuk om te zien, maar jammer dat er geen doorverwijzingen zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.