ChronoZoom

Wat doe je als je als student aan UC Berkeley de geschiedenislessen maar ‘je dat’ vindt en eigenlijk meer behoefte hebt aan visualisatie en beleving van het besproken onderwerp? Precies, dan bouw je een tijdlijn, beginnend van 13.7 biljoen jaar geleden tot aan 2011, waarin beeld, video, tekst en downloads de geschiedenis in beeld brengen!

Roland Saekow is zo’n student. Hij ontwikkelde Chronozoom, begon bij The Big Bang en houdt op bij vandaag. Het is even wennen want deze tijdlijn is heerlijk schematisch opgezet en heeft een sterk Prezi-like zoom en zweef gehalte. Maar als informatie (en media) mashup biedt het wel degelijk veel mogelijkheden, denk ik. En niet in de laatste plaats voor musea.

Inmiddels is Microsoft aangehaakt en zal Chronozoom verder uitgebouwd worden met content van een ieder die wil bijdragen aan deze geschiedenis-tijdlijn-wiki. Roland ziet hierin graag de invloed van historici en musea. (Het is je wellicht opgevallen dat Roland in zijn promofilmpje continue spreekt over ‘exhibits’? Microsoft voegt hier in onderstaand filmpje zelfs de term ‘Museum’ aan toe.) Dit zou hoopvol moeten kunnen zijn. Biedt ChronoZoom een nieuw window voor musea om kennis en kunde te presenteren en bij te dragen aan een groots mondiaal project dat bovendien een hoog gehalte erfgoed uitademt?

Niet alleen feitelijke gegevens worden als mashup in deze tijdlijn weergegeven maar ook verhalen zijn van harte welkom. Denk bij verhalen in dit geval aan bijvoorbeeld onderzoeken van professoren en/of student. Mooi detail is dat elke exhibit voorzien is van een zogenaamde bibliografie. Hierin kan bronmateriaal nagezocht worden en wordt zelfs doorverwezen naar extern gesplaatste extra informatie. Dat geeft dit platform toch wel de nodige meerwaarde lijkt me. Bekijk vooral ook even onderstaand filmpje voor de ins en outs. Ik ben erg benieuwd hoe snel en vooral hoe ver dit zich zal ontwikkelen…

Chronozoom, nu nog in Betaversie…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.