CINEMA DDR – Hollywood achter de Muur in De Verdieping

fmdownload
Heisser Sommer (Joachim Hasler, DDR 1968) - ©Filmmuseum

Op woensdag 4 november presenteert het Filmmuseum in De Verdieping de preview van het festival Cinema DDR, ‘Hollywood achter de Muur’, dat zal plaatsvinden in het Filmmuseum.

Deze herfst is het precies twintig jaar geleden dat de Deutsche Demokratische Republik ophield te bestaan. Met de val van de Muur op 9 november 1989 kwam ook een einde aan de DEFA, het staatsfilmbedrijf van de DDR. Het Filmmuseum vertoont films en documentaires die een unieke kijk bieden op de Oost-Duitse (film-)geschiedenis en het dagelijkse leven in de DDR.

de-verdieping
de verdieping @ Trouw

Tijdens deze avond zal Dirk van der Straaten, filmwetenschapper en medewerker cinema van de Balie, aan de hand van verschillende bijzondere en nooit vertoonde films de filmgeschiedenis van de DDR en de rol van de staat hierin bespreken. Speciale aandacht is er voor de censuur, verboden films en de uitwerking daarvan op de filmproductie.
Een aantal regisseurs van het Oost-Duitse staatsfilmbedrijf DEFA (Deutsche Film AG ) testte in de jaren zestig de grenzen van de censuur af. Ze maakten films die zich buiten het stramien begaven van de gangbare DDR-filmproductie. Vanwege de aangescherpte censuur belandde in 1965 bijna de volledige DEFA-jaarproductie op de plank. In 1990 werden deze ‘verboden films van 1965’ voor het eerst vertoond tijdens het filmfestival van Berlijn.

In deze presentatie wordt ook een spelvorm opgenomen waarbij het publiek actief de rol van censor of gecensureerde filmmaker op zich moeten nemen. Denk hierbij aan een quiz waarbij het publiek uit drie DDR films de gecensureerde film moet kiezen.

Lees hier de aankondiging op facebook (!)


CINEMA DDR:

Preview van het filmfestival ´Cinema DDR – films van achter de Muur’
van 5 november t/m 3 december
preview op 4 november
opening door Cox Habbema op 5 november
Deuren open 20:30 // Entree gratis
De Verdieping @ TrouwAmsterdam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.