Dag van de Duurzaamheid

Vandaag is de nationale dag van de duurzaamheid. Er worden maar liefst 868 activiteiten georganiseerd in Nederland: van een nationale elfstedentocht met elektrische auto’s tot duurzaam daten en je pc pimpen. Volgens de initiatiefnemer, Urgenda, kent Nederland vele groene burgers. Hoe zit dat in de museale sector?

Het ICN heeft in 2009 een themadag georganiseerd onder de noemer Het Museum: Dubbel Duurzaam. Hieruit kwamen al enkele voornemens tot uiting. Het Museon bijvoorbeeld gaat zuiniger om met tentoonstellingsverlichting. Het Centraal Museum besteedt in het nieuwe collectieplan aandacht aan duurzaamheid en benoemt criteria hiervoor in het verzamelbeleid. Veel Nederlandse musea hebben zich in hun tentoonstellingsbeleid voorgenomen materialen zoveel mogelijk te hergebruiken en de Museumvereniging wilde een toekomstvisie voor de sector tot 2027 ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid.

Inmiddels zijn we 1 jaar verder en ligt de vraag er nog steeds. Hoe duurzaam zijn de Nederlandse musea? Ik heb het museumgebouw dat de poep van haar bezoeker hergebruikt nog niet gevonden… In China is dit scenario al aanzienlijk dichter bij realisatie. Deze week is daar de ICOM conferentie in Shanghai. Groots opgezet, veel onderwerpen behandelend, maar duurzaamheid staat daar niet specifiek op de kaart. Jammer, want laat nou uitgerekend dit jaar in Shanghai het eerste heuze duurzame museum van China gebouwd worden.

Het betreft het Shanghai Natural History Museum, waarbij het ontwerp van het museum zelf (dus niet zozeer het collectiemanagement) voldoet aan hoge duurzaamheidseisen.

“Het museummanagement heeft DHV gevraagd een internationaal en multidisciplinair Sustainability Team samen te stellen om de ontwerp- en bouwtechnische aspecten van het project in goede banen te leiden. DHV zal daarbij nauw samenwerken met architectenbureau Perkins & Will en het lokale ontwerpinstituut Tongji en Royal Haskoning China. Het museum moet het eerste LEED Gold- gecertificeerde museum van China worden. LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) is de benchmark voor het ontwerp, de bouw en de exploitatie van groene gebouwen met een hoge energieprestatie.”

Wie volgt?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.