De wereld en hoe die was in een handpalm

[aanvulling: zie vooral de update op het weblog van Edwin Mijnsbergen met een toelichting van de makers]

Tijdens een expertmeeting met de provincie Noord-Holland, op dinsdag 19 mei in de Hermitage, toonden Hans Wagner en Rob Eijsermans van Bex communicatie in hun presentatie een afbeelding van Spinoza, een app voor de iPhone / platform voor het uploaden, taggen, beheren en ontsluiten van geo-relevant digitaal erfgoedmateriaal op websites en smartphones. ” O ja,” dacht ik toen, “die moest ik ook nog even opzoeken en proberen.” De afbeelding gaf weliswaar een hint van wat er in de nabije toekomst mogelijk is, maar of het zo gaat werken is een tweede.

Op twitter zei Edwin Mijnsbergen dat hij nog niet uit de voeten kan met de Spinoza App. Op zijn weblog (Mijns Inziens, een aanrader!) legt hij uit waarom hij dat jammer vindt en concludeert dat de app wellicht te vroeg gelanceerd is: “Er is niets mis met permanente bètaversies van software, maar het mag niet zo zijn dat je er als klant niets aan hebt.”
Behalve Edwin Mijnsbergen schrijft ook  Christian van der Ven erover in zijn blogpost “Archief op je mobiel“. Hij verwijst daar naar het artikel “The Future is in the Palm of our Hands” (op AOTUS: Collector in Chief)), waarin gesteld wordt dat mobiel (internet) in vijf jaar groter zal zijn dan desktop internet. Verrassend is die constatering niet, te denken geeft het wel.
Dan gaat het m.i. om internet via je smartphone, maar bijvoorbeeld ook om handzame laptops, iPod’s, iPad’s, de E6 van Samsung en  Google tablet voor Android. Dus is er volop toekomst voor apps als Layar, Narb en dus ook Spinoza, vooral als die op meerdere toestellen c.q. besturingssystemen kunnen werken. Niettemin wacht ik na de blogpost van Edwin verdere slechte recensies en reviews niet af en ga de app ook niet downloaden om er zelf echter te komen. Dan wacht ik liever tot er een betere versie gelanceerd wordt. Want dat is de kwestie: ook bij mij is er schaarste aan aandacht en daarom kan ik het me niet veroorloven om tijd te verdoen aan iets dat niet werkt en wrevelig maakt. Geen idee, overigens, waarom de app Spinoza genoemd is.

Wat poogt Spinoza nu eigenlijk te doen? Met de vraag ‘Hoe zag het er hier vroeger uit?’ brengt Spinoza Nederlands historisch ergoedmateriaal op je iPhone (3GS) tot leven. Op basis van de GPS- en kompasdata verschijnt er op je iPhone beeldmateriaal over de plek waar je je op dat moment bevindt. Elke afbeelding verwijst naar de bronbestanden en er zit een navigatie-functie op die je de route naar het object toont. Naast het materiaal in de algemene Spinoza app, kun je ook kiezen voor specifieke routes, thema’s of campagnes. Spinoza geeft je via de bijbehorende website spinozaweb.nl de mogelijkheid beelden en verhalen toe te voegen aan de centrale database.

bronnen:
Mijns Inziens
Digitale Archivaris
Macworld AppGuide

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.