Digital Art Museum

Het Digital Art Museum [DAM], stimuleert een breed begrip voor en acceptatie van digitale media en heeft daartoe o.a. de nieuwe “develop digital art award” [ddaa] in het leven geroepen, als middel om de bekendheid te vergroten.

Online worden bij [DAM] werken geëxposeerd van toonaangevende kunstenaars. Op die manier is [DAM] een online museum met een samenhangende collectie van digitale kunst die verder ondersteund wordt door een breed aanbod van achtergrond informatie. Waaronder biografieën, artikelen, bibliografiën en interviews.

Zomaar een voorbeeld van de “collectie” is Electronic Shadow.
Een huidige tentoonstelling is Digital Space, die loopt van 17 november 2007 tot 18 januari 2008collectif_fact - reliefs Electronic Shadow - Vibrations Annett Zinsmeister - outside in

door:
collectif_fact (CH)
Electronic Shadow (FR)
Annett Zinsmeister (DE)

[DAM] is een mooi en noodzakelijk initiatief, maar het gehalte valt me overwegend een beetje tegen. Dat komt misschien omdat digitale kunst zo gauw (na ca. 5 jaar) gedateerd aandoeten er vooral een collectie van oud werk is opgebouwd. Gedateerder dan niet-mediale kunst in ieder geval. Omdat de technologie zo’n belangrijk onderdeel uitmaakt van het werk. “If the medium is the message (medium=art) the artist is the content?” Pionieren, exerimenteren, becommentariëren en ontwikkelen zijn belangrijke elementen. Inhoud lijkt dan minder ter sprake. Maar wat brengt het voor de toekomst? Hoe kijken we daar over tien, twintig jaar tegenaan?

Wetenswaardig is verder een tijdsindeling die gemaakt is:
Fase 1: 1956 – 1986 The Pioneers
Fase 2: 1986 – 1996 The Paintbox Era
Fase 3: 1996 – 2006 The Multimedia Era

De huidige periode bij [DAM], die gesteund wordt door “the Arts and Humanities Research Board of Great Britain (AHRB)”, is er gefocussed op “the Pioneers” van Fase I, om zo een historsiche onderbouwing van de discipline te bewerkstelligen.

gegevens en locatie [DAM]:

Gallery [DAM] Berlin
Tucholskystr. 37
10117 Berlin
Germany
email: berlin@dam.org
Tel: 0049 30 280 98 135

gelieerde instituten en organisaties:

Oostenrijk
Ars Electronica Center
Linz

Duitsland
Transmediale (waarover later meer)
ZKM | Zentrum für Kunst und Medientechnologie Karlsruhe

Nederland
Sonic Acts Netherlands

USA
Computer Fine Arts
Guggenheim Virtual Projects
New York
New York Digital Salon New York

Rhizome New York

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.