Discussieprogramma ‘Beyond Java’ in Museum Maluku

Naar aanleiding van de grote overzichtstentoonstelling ‘Beyond the Dutch’ vindt op zondag 10 januari 2010 van 16.00 tot 19.15 uur het discussieprogramma `Beyond Java’ over de Molukse en Papua werelden in Nederlandse kunst plaats in het Museum Maluku (MuMa) aan de Kruisstraat in Utrecht. Roy Villevoye (beeldend kunstenaar), Lucas Silawanabessy (schilder) en Kim Pattiruhu (fotografe) vertellen over hun werk, toegespitst op hun Moluks/Papua inspiratiebronnen. Tijs Goldschmidt (schrijver) gaat in op de vraag hoe de canon van Papua kunst wordt bepaald. Reserveren voor deze bijeenkomst is gewenst.

roy villevoye in atelier

In het multidisciplinair programma discussiëren kunstenaars over de betekenis van de Molukse of de Papua (kunst)wereld in hun werk. Voor sommige kunstenaars (die hun inspiratie vaak ‘van verre’ halen) betekent dit een zoektocht naar hun wortels, al zijn ze in Nederland opgegroeid. Voor anderen is deze wereld ‘buiten Java’ misschien toevallig een belangrijk element in hun werk geworden. Verschillende nationaliteiten en generaties komen hierbij aan het woord.

Voorbij Java
Dit discussieprogramma is een initiatief van het Centraal Museum Utrecht, Stichting PACE, Kosmopolis Utrecht en het MuMa, als onderdeel van de expositie ‘Beyond the Dutch’in het Centraal Museum. In deze expositie wordt Indonesië vooral door Java gerepresenteerd. De vraag is waarom dit zo is, en wat er verder, ‘voorbij Java’ op kunstgebied te ontdekken valt. Wim Manuhutu, historicus en tentoonstellingsmaker, is gespreksleider.

Plaats: Museum Maluku (MuMa)

Tijd: zondag 10 januari om 16.00-19.15 uur (museum geopend vanaf 12.00 uur).
Prijs: Museumentree (4,50 euro, MJK geldig) plus 2,50 euro extra voor de lezingen, inclusief Indonesische snacks.

Museum Maluku
Kruisstraat 313
3581 GK Utrecht
Reserveren & info: 030-2367116

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.