ECA 2010

Daar waar wij in de museale sector een enorme rush op het thema de ‘organisatie’ hebben en ons richten op veraderingen op het gebied van Bussiness Models en organisatiestructuren, door het gebruik van digitale middelen en toepassingen door instellingen, richten de Swiss Federal Archives en de International Council on Archives zich bewust op de uitvoering van -in dit geval- het archief. Tijdens het 8th European Conference on Digital Archiving van 28 – 30 April 2010, ligt de focus namelijk voor het eerste(!) niet op het archief als organisatie, maar op de functie van een archief. Ook de SFA en ICA zijn van mening dat de intrede van het digitale tijdperk veel heeft veranderd voor het functioneren van en door een acrchief.

Het Internationaal Wetenschappelijk Comité, verantwoordelijk voor het programma van de conferentie, besloot voor digitale archivering te kiezen als het algemene thema voor deze 8e editie. Zij wensen innovatie te bewerkstelligen door te focussen op de functie van archieven – de archivering – en niet meer op de instelling. Het programma wordt daarom geheel gevormd rond de uitdagingen en kansen door digitale archivering. Zo staan ‘e-Archiving’, ‘Online access’ en ‘Archival profile’ op de agenda.

De organisatoren vinden het belangrijk om de nieuwe generatie van archivarissen zich te laten profiteren met hun creatieve inbreng en hun vermogen om te kijken naar het onderwerp vanuit een nieuwe hoek. “Deze jongeren zijn opgegroeid in een ‘digitale omgeving’ en hebben een duidelijk besef van de impact ervan op hun beroep” aldus de ICA. Hun opdracht was het leggen van de fundamenten van een innovatief programma van de conferentie.

Tot slot wenst de organisatie de conferentie zo praktisch mogelijk in te steken. “Our goal is not only to debate the current challenges during the event but also to present specific solutions – large and small, both successful and not so successful – as we can learn the most from concrete projects. In addition, the involvement of a number of generations of specialists in various professions will provide for an inter-professional and inter-generational dialogue that should give rise to many suggestions for further solutions.”

Het congres vindt plaats in Geneve. Voor het programma en aanmelding kun je terecht op de site van de SFA. Wil je meer weten over de totstandkoming van het programma en het voortraject van de conferentie, kijk dan bij de ICA.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.