een boek om mee te denken

Schermafbeelding 2013-04-02 om 00.38.49Wanneer wordt een elektronisch boek een voorwerp om mee te denken? Het antwoord op deze enigszins curieuze vraag wordt gegeven door Scalar. Dat is een gratis, open source authoring en publicatie platform dat is geschikt is voor het schrijven van uitgebreide, born-digital wetenschappelijke documenten. Dit voorjaar is de beta versie beschikbaar en ik ben benieuwd hoe het zich verder zal ontwikkelen.

Het platform geeft auteurs de benodigde tools om essays en scripties te structureren op een manier die gebruik maakt van de unieke mogelijkheden van online schrijven, zoals het samenvoegen van diverse media uit meerdere bronnen, met inbegrip van zg. geneste, recursieve en niet-lineaire formaten. Het platform biedt ook de mogelijkheid om gezamenlijke aan documenten te schrijven en commentaar van meelezers te krijgen (en verwerken).

Onderstaande video maakt het nog wat duidelijker. Ik vroeg me af of Scalar ook bruikbaar zou zijn voor het opzetten en beheren van een kennisbank door meerdere gebruikers.

Scalar Platform — Trailer from IML @ USC on Vimeo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.