Egyptisch Museum Cairo
Alweer enige tijd geleden bracht ik samen met een goede vriend van mij een bezoek aan Egypte. Hoewel onze verblijfplaats aan de rode zee lag en we dus enorm genoten van snorkelen, lekker eten en ontspannen, stond het bezoek aan Cairo op nummer 1 van de to do list. Niet alleen vanwege ‘the usual’ zoals de pyramides en de Sphinx, maar zeker ook voor het Egyptisch Museum. Hij als kunsthistoricus en ik als museoloog; onze interesses konden hier op zeer veel vlakken zegevieren…
De tocht naar Cairo was toen (2001) niet bestemd voor mensen met weinig uithoudingsvermogen. Een lange tocht van 6,5 uur (enkele reis) in een colonne van touringbussen was het offer dat we moesten brengen voor een live-view op het erfgoed waar het land zo om bekend staat. Het werd indertijd ten zeerste afgeraden deze route zonder militaire begeleiding af te leggen, ik weet niet of dat nu anders is, maar indrukwekkend was het wel.
Als je bedenkt dat het Egyptisch Museum de grootste collectie aan faraonische kunst ter wereld beheert en je het imposante gebouw (neo-classisistisch, dat dan weer wel) tegemoet wandelt, ben je de lange reis echter al snel weer vergeten. Dit museum werd in 1858 opgericht door de Franse archeoloog Mariette en geeft ontzettend veel inzage in de historie van het land en de Egyptenaren zelf. In die zin is een bezoek aan het museum een goede voorbereiding op alles dat je nog van plan bent te zien/doen in dit indrukwekkende land.
Het bekendste object binnen de collectie is zonder twijfel het masker van Toetanchamon. Pronkend en wel staat dit keurig opgesteld in een eigen vitrine. De zalen eromheen zijn gevuld met meer dan 1500 schatten behorende bij de jonge Farao. Naast het masker zijn uiteraard beelden van koning Djoser, ganzen van Meidoem en papyrusrollen met teksten uit het ‘Dodenboek’ bekende trekkers.
In 2001 was er wat betreft de ‘behoud en beheer’-kwaliteiten van het museum weinig positiefs te melden; het stof was duidelijk zichtbaar in de vitrine. Dat zal nu wellicht anders zijn. Hoe dan ook, deze collectie bekijken is meer dan de moeite waard en overigens niet doenlijk in één dag! Trek voor je bezoek aan het museum dus meerdere dagen uit in Cairo.
Mocht je voorlopig niet in de buurt zijn, gebruik dan de voordelen van het vitrtuele Egyptisch Museum. Het zogenaamde Global Egyptian Museum toont (van de 2 miljoen) meer dan 1200 belangrijke objecten uit de Egyptische historie. Dit gebeurt door het verstekken van objectinformatie, en het gebruik van audiomateriaal en 3D animaties (in QuickTime).
“At a rough estimate, over 2 million objects from ancient Egypt are kept in about 850 public collections, dispersed over 69 countries around the world. This website aims to collect them into a global virtual museum, which can be visited at any time, from any place. The Global Egyptian Museum is a long-term project, carried out under the aegis of the International Committee for Egyptology (CIPEG).”
Wellicht is het beter je reis naar Cairo nog even uit te stellen, omdat men nu bezig is met de ontwikkeling van een compleet nieuw Grand Egyptian Museum. De verbouwing en het verhuizen van de collectie (wat vrij sprectaculair kan zijn, als je sommige afmetingen bekijkt) zou online te volgen moeten zijn, maar de websites zijn vooralsnog uit de lucht (vandaar ook het ontbreken van de links hiernaar in de tekst.) Op de site van een Engels architectenburo, en via google en wikipedia uiteraard, kun je in ieder geval al wel een impressie krijgen van het wonderbaarlijk futuristische nieuwe gebouw. Als de planning nog klopt, zou de bouw van het nieuwe museum dit jaar voltooid moeten zijn.