Erfgoedarena oktober 2009: Monumentenstrijd en spelshows

In de oktobereditie van de Erfgoedarena, op woensdag 28 oktober, wordt aandacht besteed aan de de beleidsbrief ‘momo‘ (modernsering monumentenzorg), die op 14 oktober in de Tweede Kamer wordt besproken.
Minister Plasterk wil dat de burger meer invloed krijgt op het gebied van monumentenzorg. In televisie-uitzendingen zoals het Belgische ‘Monumentenstrijd‘ en de Nederlandse evenknie ‘Bankgiroloterij Restauratie‘ gebeurt dit al. Hier beslist niet de erfgoedprofessional welk monument van betekenis is, maar doet de gemeenschap dit door middel van het uitbrengen van stemmen. In deze shows zijn het weer de traditionele molens en kastelen wat de klok slaat. Bewerken deze shows en daarmee samenhangende projecten niet vaak het tegenovergestelde van dat wat we als erfgoedwereld willen bereiken?

Sprekers
Vincent van Rossem (sinds 1997 werkzaam bij het bureau Monumenten & Archeologie te Amsterdam), Kees van Twist (sinds 1999 algemeen directeur van het Groninger Museum, mede-oprichter Omroep C), Monique Krauwer (sinds november 2008 verantwoordelijk voor de coördinatie Monumentenzorg bij de Directie Cultureel Erfgoed). Verder heeft de Erfgoed Arena Jeroen Gerlag en Jeroen Brandenhorst van de BankGiro Loterij uitgenodigd als speciale gasten. Voorzitter is Léontine Meijer-van Mensch (docente erfgoedtheorie en ethiek aan de Reinwardt Academie).

Tijd en locatie
woensdag 28 oktober 2009, 20.00 uur
Reinwardt Academie
Dapperstraat 315, Amsterdam

Deelname is gratis. U dient zich wel aan te melden via de website van Erfgoed Nederland. Het debat begint om 20.00 uur in de aula van de Reinwardt Academie, inloop vanaf 19.30 uur. De avond eindigt om 22.00 uur met aansluitend een borrel.

Meer informatie over het debat op de website van Erfgoed Nederland

Directe link naar de beleidsbrief momo (pdf).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.