Gebruikers verleiden tot het annoteren van archiefmateriaal
We zijn allemaal bekend met het grootschalige project beelden voor de toekomst; de samenwerking van Beeld en geluid, Filmmuseum en Nationaal Archief en anderen.
Binnen dit project is publieksparticipatie een rode draad. Zo werd het publiek betrokken bij het aanvullen van (collectie)kennis middels de Beeld en Geluidwiki. Ook werd het publiek betrokken bij het metadateren van fotocollecties op Flickr The Commons. Dit jaar wordt er ingezet – in samenwerking met de KRO en de Vrije Universiteit – op een annotatiespel voor video, waarbij het internetpubliek spelenderwijs tags aan audiovisueel archiefmateriaal toekent. Spelplezier werd voor fotocollecties al eens als motivatie ingezet, maar Beeld en Geluid en de KRO zijn de eerste instellingen die een spel voor video inzetten om de metadata van hun eigen collecties te verrijken met publieksbeschrijvingen.
De onderliggende technologie, te ontwikkelen door Q42 uit Den Haag, van het spel kan door de deelnemende instellingen worden ingezet voor aanvullende collecties. Aan de hand van de ervaringen van Beeld en Geluid en de KRO wordt een rapport opgesteld over de ervaringen. Naast het rapport worden alle gebruikte publieksannotaties verzameld. De dataset hiervan wordt beschikbaar gesteld voor wetenschappelijk onderzoek door de Vrije Universiteit. Het platform wordt volgens planning dit voorjaar gelanceerd.
Goed om nog even te benadrukken dat er bij velen nog twijfel heerst over de kwaliteit en meerwaarde van ‘publieksmetadata’ en dat er onduidelijkheid is over wat geschikte modellen zouden zijn om het publiek te motiveren hun tijd te investeren. Binnen de cluster “social tagging en crowdsourcing” tracht het Beelden voor de Toekomst-consortium juist hierin meer inzicht te krijgen, zodat deze kennis vervolgens gedeeld kan worden.