Geschichtswerkstatt Europa

Met dank aan Leontine Meijer

Geschichtswerkstatt Europa (GE) is een programma opgezet door de Stichting EVZ “Herinnering, Verantwoordelijkheid en Toekomst“, dat internationale projecten ondersteunt die zich richten op de herinneringscultuur binnen Europa. Het doel is de dialoog te versterken tussen de jonge Europeanen en daarbij het vergelijken van de verschillen en overeenkomsten in historische waarnemingen van de (collectieve) ervaring van de onderdrukking uit de 20e eeuw op nationaal, regionaal en lokaal niveau.

De projecten van GE richten zich op de vraag: hoe kan een Europese herinneringscultuur ontstaan? Het uitgangspunt hierin  is de veronderstelling dat Europa een plaats is met zeer uiteenlopende kerinneringsculturen die niet alleen gedefinieerd kunnen worden door eenheid en harmonie, maar ook door het verschil en de diversiteit aan mensen en meningen. Met ondersteuning van projecten hoopt GE de dissonanten van de harmonieën te onderscheiden.

“Academics, journalists, artists and others engaged in civil society take part in Geschichtswerkstatt Europa to give a European dimension to a local, regional or national phenomenon. Each project requires its own set of methods, ranging from visual anthropology to European excursion-based methods. Essentially the aim is for an interdisciplinary exchange of perspectives through on-site discussion with those involved.”

Op de website zijn diverse projecten te bekijken die zijn ondergebracht (of gecategoriseerd) via diverse onderzoeksmethoden, onderwerpen en/of project teams. Eigen projecten zijn in te dienen voor funding of ondersteuning. Zie meer informatie hierover op de site.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.