Gister

Morgen vindt de vijfde Kom je Ook? plaats. Dit keer een hele dag en geheel gewijd aan het thema storytelling. Naast de interessante verhalen die op de dag zelf aan bod zullen komen las ik op de site van Mediamatic een reactie van het Register van de Dag van Gister. En over die laatste vertel ik graag iets meer.

Register van de Dag van Gister is een project uit handen van CENH, Waagsociety, ProBiblio en Kunstgebouw en bestaat alweer sinds september 2009.

Register van de Dag van Gister legt persoonlijke herinneringen vast van senioren op Gister.nl. Zij laten hun verhalen achter in een multimediaal Verhalenkabinet bij bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland. Register van de Dag van Gister is ook beschikbaar als vakoverstijgend lesproject voor het voortgezet onderwijs. Het toont jongeren én senioren dat de herinneringen aan vroeger een ervaring van nu kunnen zijn.”

Het kabinetje, gemaakt door Waagsociety, biedt senioren de mogelijkheid verhalen in te spreken, foto’s te uploaden en uiteraard ook te bekijken. We kennen dit principe al van de Verhalentafel (ook van de Waag). Bij de verhalentafel staan reeds bestaande/bekende videobeelden  centraal. (Bijvoorbeeld de Polygoon afleveringen aangeleverd door Beeld en Geluid.) Bij het verhalenkabinet gaat het echter om de verhalen van de mensen zelf.

Het project van nu is een doorstart van het project Register van de dag van gister uit 2004. Toen opgezet door mediakunstenaar Rosanne van Klaveren, Waagsociety en andere betrokkenen. Register van de dag van Gister ontleent zijn titel aan een hoofdstuk uit Douwe Draaisma’s boek over de werking van het geheugen: Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt.

Extra (belangrijke) bijkomstigheid bij het project van nu is dat het gekoppeld is aan een educatietraject. Hierin worden leerlingen van 5 en 6 VWO uitgenodigd om verhalen ‘te verzamelen’ bij senioren en er zorg voor te dragen dat deze via de site beschikbaar komen. Via dit educatief programma ontmoeten senioren en jongeren elkaar en maken zij daarmee kennis met elkaars verleden, heden en toekomst. Ze werken samen richting eindproduct.

Ontzettend leuk project als je het mij vraagt. Meer info? Zie bij Kunstgebouw of Waagsociety.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.