Heritage 2010

Heritage 2010 is de 2e Internationale conferentie over Erfgoed en Duurzame ontwikkeling. Deze conferentie richt zich op de relaties tussen de verschillende erfgoedvormen en -soorten in het licht van duurzame ontwikkeling. Milieu, economie, maatschappij en cultuur, vormen hierin de vier ‘dimensies’ van duurzame ontwikkeling.

De organisatie achter het congres, het Green Lines Institute, is van mening dat vandaag de dag erfgoed niet langer alleen een blijk van herinnering of een culturele referentie is, maar dat erfgoed inmiddels meer facetten  beslaat. Zij beschouwen erfgoed als de gedreven kracht achter handel, het bedrijfsleven, vrijetijdsbesteding en politiek. Ik kan deze mening delen en denk ook dat erfgoed (niet alleen als instelling maar zeker ook als product) kan bijdragen aan de ontwikkeling van een (sociaal) duurzaam leven.

Het behouden en ‘beschermen’ van erfgoed brengt nieuwe complexe problemen met zich mee. Factoren als globale en lokale vervuiling, klimaatverandering, armoede, religie, toerisme, handel, ideologieën, oorlog spelen een steeds grotere rol en vragen om nieuwe benaderingen, andere zorgen en heziene visies op ons erfgoedbeleid. In een mondiale context, wordt, volgens de organisatie, het erfgoed één van de belangrijkste aspecten voor de uitbreiding van duurzame ontwikkeling. En andersom brengt  deze duurzame ontwikkeling erfgoedconcepten op een ander level, aangezien het diepe(re) relaties krijgt met de economie, het milieu en sociale aspecten.

Tijdens “Erfgoed 2010 – Erfgoed en Duurzame Ontwikkeling” wordt een globale visie geschetst op de contextualisering van erfgoed in relatie tot de vier dimensies van duurzame ontwikkeling. Wat wordt gedaan op het gebied van onderzoek, beleid, methodologieën en andere belangrijke aspecten vanuit zowel theoretie als praktijk.

De conferentie vindt plaats in Evora van 22 tot 26 juni. Alleen deze locatie is al een bezoekje waard…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.