Het geheim van Rotterdam

Tegelijk met de herdenking van 70 jaar bombardement biedt het Gemeentearchief Rotterdam, samen met de Dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting en het Historisch Museum Rotterdam, een online game aan: ‘Het geheim van Rotterdam’. Deze game is gemaakt t.g.v. de herdenkingen op 14 mei 2010. Zeventig jaar eerder werd de binnenstad van Rotterdam gebombardeerd door Duitse vliegtuigen.

De game maakt volgens zeggen gebruik van het hide & seek spelmechanisme: daarbij zoekt de speler naar objecten die verstopt zijn in de omgeving. De speler klikt de objecten aan, verzamelt ze en krijgt zo heel wat te leren. De afbeeldingen zijn gebaseerd op kaarten en foto’s uit het Gemeentearchief.

Er is wel wat over te zeggen. De game, waar zo te zien heel wat zorg aan is besteed, begint na een aantal schermen waarin de gebruiker een naam moet invullen. Theo was al 63 keer eerder in gebruik, dus werd theo64 gesuggereerd. Misschien een gemiste kans dat je je e-mail adres en/of locatie niet kunt invullen; daar zou het Gemeentearchief baat bij kunnen hebben.
Dan volgt een bloedstollend saai muziekje, en statische figuren met tamelijk gewilde teksten. Dat betekent doorbijten. Het heeft iets weg van een soort chat tussen een opa en een jonge dame: oud-journalist Van den Berg en zijn kleinkind. Zij spelen een hoofdrol in het verhaal. Samen gaan ze op zoek door de stad binnen de zogenoemde brandgrens.
Ik begon me gaandeweg af te vragen op welke doelgroep gemikt wordt, want ik voelde ergens dat er op een ‘breed publiek van alle leeftijden’ gemikt werd. Na de munten ben ik afgehaakt, mogelijk was dat veel te vroeg en wordt het spel daarna echt interessant.

Het fictieve verhaal is wel gebaseerd op historische feiten uit de Tweede Wereldoorlog. Bekende Rotterdamse locaties als de Willemsbrug en de Laurenskerk zijn afgebeeld zoals ze eruit zagen voor en na het bombardement. Door objecten aan te klikken, ontdekken spelers de oude binnenstad. Oud-journalist van den Berg stopt vlak voor ze op zoek gaan een medaillon in zijn broekzak. Eenmaal in de binnenstad herinnert Van den Berg zich aan de hand van opgezochte voorwerpen steeds meer over het verleden. Zo komen de verhalen los. De speler kan zich zo een indruk maken van de ingrijpende veranderingen in Rotterdam als gevolg van het bombardement van 14 mei 1940. Het geheim van de grootvader en zijn medaillon wordt aan het eind onthuld.

De game wordt gehost door het AD; een interessante partner. Ik heb het gevoel dat nog niet alles uit de mogelijkheden van deze game en van de partnership gehaald zijn.

bronnen: Erfgoedstem, Geschiedenis van Zuid Holland,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.