Hier was het nieuws

“Wat is hier gebeurd? Op deze vraag geeft de app Hier was het nieuws je een antwoord. De app toont – overal in Nederland – historische krantenartikelen over de locatie waar jij je bevindt. Wil je weten wat er vroeger bij jou in de buurt gebeurde? Dan kun je nu gebruik maken van de app voor het nieuws van toen. Laat je verrassen door historische gebeurtenissen in kranten van vroeger. ” Net gelanceerd en al dusdanig populair dat de app even niet beschikbaar is.

In september 2011 was het enthousiaste team van de KB deelgenoot aan de SmartErfgoed dagen bij Waag Society in Amsterdam. Aldaar wonnen zij geheel terecht uit een poel van tien partijen een startkapitaal van het Mondriaanfonds om de app te ontwikkelen.

Deze app is een heel mooi en logisch gevolg van het hebben van een digitale collectie en het beschikken over nieuwe media, in dit geval locatieve media met AR. De app Hier was het nieuws is gebaseerd op de website Historische Kranten. Op deze website waren reeds miljoenen gedigitaliseerde krantenpagina’s uit de periode 1618-1995  toegankelijk. De app koppelt de content van deze pagina’s aan een fysieke locatie met behulp van GPS.

Slimme extra optie bij deze app is de mogelijkheid om zelf ‘bijzondere, grappige, vreemde of andere opzienbarende krantenberichten’ toe te voegen. De KB roept de gebruiker op de betreffende krantenartikelen de telen via Facebook en Twitter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.